RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bajmočanima dogorelo - žele rešenja, a ne obećanja

Silvia Martinović | 10. avgust 2021. | 10:46 | Društvo

Bajmočanima dogorelo - žele rešenja, a ne obećanja

Iako zvuči primamljivo za život jer je 99 posto ulica asfaltirano, ima vrtić, školu, ambulantu, poštu, banku, više samoposluga, radnje, kafiće, Sportski centar – stanovnici najveće mesne zajednice u Subotici ipak nisu zadovoljni.

Centar Bajmoka u korovu, bazen napušten, građani ne znaju ko je prvi čovek u selu, a poslednja fabrika, Industrija nameštaja Bajmok, zatvorena je ovog meseca. Među otpuštenim radnicima je i Želimir Emes, koji kaže da su se, posle svih velikih firmi poput Severa, Solida i Fidelinke, nadali da će bar INB  da preživi. Ipak, kako tvrdi, to nije opravdanje što celo selo izgleda zapušteno, a za to su, kako kaže, krivi i sami meštani.

Bajmočanima fali i bazen, koji se nalazi u sklopu Sportskog centra, u koji je Grad pre dve godine uložio oko tri miliona dinara. Bazen ipak ne radi, a trava je pokošena jednom, pre skoro mesec i po dana, i to samo zbog manifestacije koja se održavala u Sportskom centru.

Bajmočani su odlučili da nešto promene, a prvi korak je bio skup građana, koji je održan sinoć. Kako kaže inicijatorka, Erika Heđi, Bajmok ima izuzetne mogućnosti, pitanje je samo zašto ništa od planova ne može da se ostvari.

Meštani Bajmoka su ogorčeni: kažu kako im najviše nedostaje komunikacija sa čelnicima Mesne zajednice, jer imaju osećaj kako se niko ne bori za njih na gradskom nivou. Čak ne znaju ko je i kako se zove predsednik Saveta, koji bi trebalo da bude prvi čovek u selu.

Građani su se najviše bunili zbog prečistača, koji im je obećan pre više od 20 godina, i čija izgradnja ni dan-danas nije započela. A bez prečistača ni investitori ne dolaze u Industrijsku zonu, koja inače postoji i u Bajmoku. Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove Gradske uprave, i sam Bajmočanin, objasnio je da je projektna dokumentacija više puta bila gotova, ali zbog nedostatka sredstava izgubila je na aktuelnosti, pa je moralo sve ispočetka. Međutim, u februaru je krenuo projekat „Čista Srbija“, pa se očekuje da će ovaj put i prečistač  najzad biti izgrađen.

Građanima je obećano da će uskoro biti organizovan još jedan skup, na koji će biti pozvani i čelnici Grada. Bajmočani se nadaju da će njihove primedbe o svim problemima najzad stići do onih koji treba da im pomognu da njihovo selo više ne bude „slepo crevo“ Subotice.

Ostale vesti iz ove kategorije