RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Cene mesa vrtoglavo rastu

Sanela Simeunović | 11. avgust 2021. | 10:30 | Privreda

Cene mesa vrtoglavo rastu

Cene mesa u zavisnosti od vrste vrtoglavo rastu, pa je piletina poskupela do 15 odsto, a svinjetina čak i do 25. Dok stručnjaci objašnjavaju da postoji nekoliko razloga za to, poput porasta vrednosti stočne hrane, Subotičani o još jednom udaru na njihove džepove imaju podeljeno mišljenje. Jedni tvrde da su cene prihvatljive, dok drugi ne razumeju razlog poskupljenja.

Glavni razlog poskupljenja leži u porastu cena inputa, kako objašnjavaju stručnjaci, a one su u odnosu na prošlu godinu u ovom periodu više - kukuruz je skuplji za oko 33 odsto, dok je soja otišla gore za oko 65 procenata. Svakako je važno uzeti u obzir i generalno stanje stočarstva u  Srbiji, a uticaja ima  i uvoz inostranih proizvoda. Cene otkupa takođe predstavljaju važan faktor.  

Rano je govoriti o daljem stanju cena mesa, ali ono što je za očekivati je da će  prema ranim procenama kukuruza u narednom periodu  biti manje. Shodno tome formiraće se  i vrednost sirovine za proizvodnju stočne hrane.  Trenutne cene na subotičkim pijacama se kreću od  599 dinara za kilogram pilećeg filea, 399 dinara za belo meso, dok kilogram pilećih krila košta 333 dinara. I za svinjsko meso je potrebno više novca, pa je za kilogram svinjskog filea potrebno izdvojiti 755,a za svinjsku plećku 519 dinara po kilogramu.

Ostale vesti iz ove kategorije