RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vitraž — umetnost koja ne iščezava

Sanela Simeunović | 19. avgust 2021. | 13:00 | Društvo

Vitraž — umetnost koja ne iščezava

Više od 30 godina dva prijatelja i saradnika, Jožef Kovač i Rudolf Mesaroš, svojim veštim rukama i osećajem za estetiku, stvaraju umetnost kroz oblikovanje predmeta od stakla. Mnogi vitraži u našem gradu i šire, pa i van granica naše zemlje, delo su ova dva majstora. Ukrasna ogledala, kupole, „tifani” lampe, samo su neki od predmeta koji se izrađuju, kaže majstor zanata Jožef Kovač, i dodaje da je najlepši deo posla kada vidi osmeh zadovoljnih mušterija.  Najveći izazov je da se svaki projekat odradi što bolje i tehnika usavrši još više, a neki od problema sa kojima se susreću su nabavka boja, alata, odnosno materijala. Sve to savladavaju zahvaljujući prvenstveno ljubavi prema poslu.

Majstora koji se bave ovim zanatom ima još, iako možda ne u  velikom broju, ali ih ima, kaže Jožef. Krunu rada ova dva majstora, kako sami ističu, predstavlja restauracija u Sinagogi. Pored te, radili su i restauracije na prozorima na Žutoj kući, na Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg,  ali i mnoge druge.

Jožef  kaže da je u poslednje vreme  prisutno zatišje kada je reč o interesovanju za vitraže, ali na osnovu iskustva dugog više od tri decenije, smatra da je  pitanje momenta kada će ovaj zanat i vrsta umetnosti doživeti renesansu. Može doći do izmene tehnike, načina rada, ali ova vrsta stvaralaštva još neće iščeznuti.

Ostale vesti iz ove kategorije