RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Otvoren 20. Interetno festival

Sanela Simeunović | 23. avgust 2021. | 12:25 | Kultura

Otvoren 20. Interetno festival

Uz  tradicionalnu muziku i  ples, sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. Interetno festival. Centar Subotice je, nakon prošlogodišnje pauze zbog korone, ove godine ponovo pretvoren  u Etnopolis, festivalski gradić, koji svim posetiocima u narednih nekoliko dana nudi pregršt zanimljivih etno sadržaja. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Stevan Bakić, koji je tom  prilikom istakao da će Grad uvek biti najpouzdaniji partner, kako Mađarskog kulturnog centra Nepker kao organizatora, tako i ove manifestacije.

Dobra muzika, folklorne igre, te ukusna hrana, ali i razne rukotvorine, biće dostupne posteiocima. Ovaj festival deo je tradicije grada, pa su tako Subotičani već i navikli da avgustovske letnje večeri provode uz pesmu i ples. Dobra atmosfera i šaroliki program su ono što sugrađani najviše vole, a na otvaranju je bilo i onih koji dolaze iz dalekih zemlja.

Svoje radove u okviru grada starih zanata predstavljaju  i članice sekcije za izradu ručnih radova pri Nepkeru. Kako kaže Tereza Palenkić, jedna od članica sekcije, svako ko poseti njihov štand imaće priliku da vidi neke od starih tehnika veza, heklanja, te nauči nešto više o značenju pojedinih simbola, i ukoliko to poželi, svoj dom ukrasi tradicionalnim elementima. Za neke od radova, objašnjava Tereza, treba i do godinu dana da se izrade.

Festival se nastavlja danas, a celokupan program manifestacije  koja traje do četvrtka, 26. avgusta, možete pogledati na zvaničnom sajtu Festivala.

Ostale vesti iz ove kategorije