RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

„Dani bunjevačke kulture” u Bajmoku za vikend

Redakcija TV Subotica | 25. avgust 2021. | 11:34 | Kultura

„Dani bunjevačke kulture” u Bajmoku za vikend

Predstojećeg vikenda, 27. i 28. avgusta, u Bajmoku će se održati 16. Festival „Dani bunjevačke kulture“, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok.

Prvog dana manifestacije, u petak u 19 časova, u prostorijama Kulturno-prosvetnog društva Jedinstvo Eđšeg, biće prikazan dokumentarni film posvećen bunjevačkom harmonikašu i kompozitoru Antušu Gabriću, koji je pored narodne muzike svirao i klasičnu muziku, ruske romanse i francuske šansone. Komponovao je pesme i kola oslanjajući se na narodne motive. Ostavio je veoma bogatu zbirku pesama i kola, kao i trajnih snimaka za Fonoteku Radio Beograda.

Centralni događaj „Dana bunjevačke kulture” je Etno festival bunjevačkih nacionalnih jela, koji će se održati u subotu, s početkom u 8.30. Prijavljeno je 30 učesnika iz Bajmoka i okolnih mesta, kao i predstavnici četiri nacionalne zajednice, koji će pripremati tradicionalna slana i slatka jela.

Posetioci će biti u prilici da probaju razne čorbe i supe, fanke, štrudle, prisnac i druge gastronomske đakonije, i naravno, neizostavnu taranu, koja će se pripremati na štandu domaćina Festivala, Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok, a porcija će se prodavati za 200 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije