RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Sanela Simeunović | 15. septembar 2021. | 11:34 | Društvo

Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode  i nacionalne zastave

Danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj dan praznuje se od prošle godine u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, a vezuje  se za veoma značajan istorijski datum i događaj, odnosno za proboj Solunskog fronta. Pitali smo Subotičane   da li su upoznati sa obeležavanjem ovog dana i da li znaju povodom kog  istorijskog događaja  se on praznuje.

Na današnji dan 15.septembra 1918.godine u 5 časova i 30 minuta započeo je proboj Solunskog fronta na dužini od 30 km, dok je ukupna dužina fronta bila oko 450km. Nosilac proboja bila je druga armija srpske vojske, pod komandom slavnog vojvode Stepe Stepanovića, objašnjava profesorka istorije, Jasmina Marić. Ono što se dogodilo na današnji dan može se smatrati veličanstvenim trenutkom naše novije istorije, jer je to momenat kada je naš narod uživao najdublje poštovanje cele Evrope, ističe Marić.

Očuvanje srpske istorije ujedno je i očuvanje identiteta,  a najstariji pisani tragovi o zastavi potiču još iz 13.veka. Većina evropskih državnih zastava, kao simbola države,   nastaje u 19. veku. Srpska  trobojka prvi put spominje se  Sretenjskim  ustavom i  od tog perioda, pa do današnjeg dana srpska zastava menjala je svoj izgled, a današnji ima od 2010.godine.

Na ovaj dan u državama gde  se obeležava Dan zastave ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima, kao znak poštovanja jednog od najznačajnijih obeležja državnosti.  

Ostale vesti iz ove kategorije