RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vakcinacija ključna u borbi protiv besnila

Sanela Simeunović | 28. septembar 2021. | 09:19 | Društvo

Vakcinacija ključna u borbi protiv besnila

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv besnila, a prema saznanjima veterinara, trenutno nema aktivnih  slučajeva  u Subotici.

Cilj obeležavanja ovog dana je da se skrene pažnja i ojača svest o opasnosti koju  ova bolest predstavlja za zdravlje ljudi i životinja, ali i na mere za što efikasniju prevenciju i kontrolu. Vakcinacija kućnih ljubimaca je svakako jedna od preventivnih i važnih mera u cilju sprečavanja širenja besnila. Zoltan Čikoš, doveo je svog psa u veterinarsku stanicu, kako bi ga vakcinisao, a kako kaže to je veoma važan korak u brizi  o zdravlju kućnog ljubimca.     

Besnilo je veoma zarazna bolest i spada u oboljenja koja se prenose sa životinja na ljude i pri tome je ishod gotovo 100 odsto  smrtonosan, podsećaju stručnjaci. U prirodi su prenosioci bolesti divlje životinje, pre svega lisice i šakali, koje pri napadu na psa ili mačku mogu da prenesu zarazu. Iz tog razloga kako se besnilo  ne bi dalje širilo ni na životinje, ni na ljude, prema propisima vakcinacija ljubimaca obavlja se jednom godišnje, dok se lovački psi vakcinišu dva puta godišnje.   

Promena ponašanja, izraženo baljenje, neki su od simptoma koji mogu da se jave kod životinja koje imaju besnilo. Ukoliko dođe do ujeda, životinja odnosno pas koji je ujeo čoveka posmatra se deset dana, kako bi se videlo da li ima besnilo, objašnjavaju veterinari, a potom se preduzimaju neophodni koraci.  

Ostale vesti iz ove kategorije