RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kupanje u bazenima bezbedno

Marijana Tolimir | 4. avgust 2016. | 13:27 | Društvo

Kupanje u bazenima bezbedno

Voda u bazenima „Dudova šuma“ i „Prozivka“ ispravna je i bezbedna za kupanje – podaci su Zavoda za javno zdravlje koji na nedeljnom nivou radi analizu bazenske vode.  Za Palić se tako nešto ne može reći ni ove godine, jer voda iako mikrobiološki ispravna, po brojnim drugim parametrima odstupa od dozvoljinih vrednosti, pa se kupanje ne preporučuje.

Kontrola bazena u Dudovoj šumi i na Prozivci radi se tokom čitave godine, dok se mali bazeni koji u upotrebi samo tokom letnje sezone kontrolišu sezonski. U toku jula uzeto je 15 uzoraka vode i svi su bili mikrobiloški ispravni.

„Poslednje uzorkovanje 3. avgusta obuhvatilo i bazene sezonskog karaktera kao što su dečiji bazeni, ovalni bazen, bazen kod tobogana u Dudovoj šumi, tako da će iti interesantni rezultati s obzirom da su oni najrizičniji jer je mala vodena površina, veći je broj kupača i voda se brzo zagreje i kao takva može da se degradira mikrobiološki“, kaže dr Zorica Mamužić Kukić, rukovodilac Odeljenja higijene u ZZJZ.

Osim održavanja bazena, veopma je važno i odgovorno ponašanje samih kupača, donosno da se pridržavaju osnovnih higijenskih normi. Ne treba se kupati u bazenima u slučaju postojanja rana na koži, upalnih ili alergijskih oboljenja kože, urinarnih i drugih infektivnih bolesti , kao i u periodu oporavka.

Korišćenje toaleta, zatim tuševa i to pre i posle ulaska u vodu. Ne treba skakati u vodu, roniti. Kupači takođe ne bi trebalo da se zadržavaju previše na površinama oko bazena, ne treba dugo da sede uz ivicu bazena, odnosno treba da koriste dezinfekcione barijere. Mala deca ispod dve godine uopšte ne bi trebala da koriste javne bazene. Sve je ovo u cilju zaštite sopstvenog zdravlja, ali i ostalih kupača“ poručuje dr Mamužić Kukić.

S druge strane, kupanje u Palićkom jezeru ne preporučuje se ni ove godine.

„One analize koje smo do sada radili mikrobiološki su u redu, međutim, fizičko – hemijske i hidrobiološke i dalje pokazuju 100 odsto neispravnost. Ono što je iz aspekta kupača rizično, to je velika količina modrozelenih algi“, objašnjava naša sagovornica.

Za razliku od jezerske vode za koju postoji zakonska regulativa o dozvoljneim vrednostima, Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti bazenske vode u Srbiji još uvek ne postoji. Usvajanje Pravilnika jasno će definisati ne samo dinamiku kontrole, parametre ispitivanja, maksimalčno dozvoljene pojedine parametre u vodi, već i obaveze vlasnika samih bazena, u pogledu održavanja.

Ostale vesti iz ove kategorije