RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Najteže prošlo - maturanti polagali test iz matematike

Aleksandra Orlić | 15. jun 2017. | 13:25 | Društvo

Najteže prošlo - maturanti polagali test iz matematike

Testom iz matematike, osmaci su nastavili polaganje završnog ispita, koji traje tri dana. Iako đaci kažu da zadaci na testu nisu bili mnogo teški, ovaj predmet zadao im je najviše muka u pripremi, ali i dilemu dok ne budu objavljeni tačni odgovori - da li su sve tačno izračunali.

Matematika – retko omiljen predmet onih koji sede u školskim klupama, danas je bio u mislima svakog osmaka, koji je izašao na polaganje testa iz ove prirodne nauke. Aritmetika, algebra, geometrija i analiza, kroz dvadeset zadataka, preplitale su se u glavama školaraca, koji su temeljnim i dugim pripremama u školi ili na privatnim časovima, učinili da treme skoro i ne bude. Kako kažu učenici završnog razreda u Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“, test nije bio mnogo težak i nadaju se dobrim rezultatima.

Nikša Čabarkapa, maturant: „Test nije bio toliko težak, tako da sam ga vrlo dobro uradio. Očekujem dobre rezultate, jer bih želeo da upišem društveni smer u Gimnaziji.“

Jovana Grbić, maturantkinja: „Nije bilo teško, test sam dobro uradila i očekujem dobre rezultate. Oko 7 do 8 bodova. Treme je bilo malo. Nisam se puno pripremala za polaganje, ali sam dolazila na pripreme u školu i išla sam na privatne časove. Želja mi je da upišem Gimnaziju – prirodni smer.“

Aleksa Marović, maturant: „Puno sam se pripremao, iz knjiga koje smo kupili za pripremu. Ne znam kakvi će biti rezultati, testovi su bili prilično teški, ali treme nije bilo. Želim da upišem turističku školu, tj. Ekonomsku.“

Oko 40 odsto učenika koji su polagali test iz matematike, izašli su već nakon sat vremena od predviđenih dva, za rešavanje matematičkih zadataka. Direktorica Osnovne škole „Kizur Ištvan“, ponosna je na svoje đake i očekuje dobre rezultate, kao i dobar uspeh na sutrašnjem kombinovanom testu s pitanjima iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Preliminarni rezultati sva tri testa biće objavljeni 18. juna, dok se na konačne čeka 23, čemu prethodi period za eventualne žalbe.

Vesna Dulić, direktorica OŠ „Kizur Ištvan“: „Od ponedeljka se mogu podneti prigovori na rezultate ispita. Ukoliko neko dete primeti da ima manji broj bodova od očekivanog, treba zajedno sa roditeljem da dođe u školu i javi se direktoru - od 8 do 12 časova. Nakon toga, podnosi se pismeni prigovor na pregled testa, zatim zaseda komisija i ponovo pregleda test. Ustanovljava se da li je zaista došlo do greške u pregledu ili sračunavanju bodova, ili se žalba odbija kao neosnovana."

Nа osnovu uspehа nа zаvršnom ispitu, mali maturanti mogu da osvoje nаjviše 30 bodovа - po 10 nа svakom testu. Na te bodove dodaje se opšti uspeh đaka od šestog do osmog rаzredа, gde može dа se ostvаri najviše 70 bodovа.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije