RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Dualno obrazovanje = siguran posao

Marijana Tolimir | 19. jun 2017. | 14:26 | Društvo

Dualno obrazovanje = siguran posao

Do upisa u željenu srednju školu ostalo je još malo vremena, a za sve one đake koji se dvoume koji profil da upišu, jedna napomena – u dve subotičke srednje stručne škole tri su profila koja se sprovode po programu dualnog obrazovanja.  Ovi profili znače mnogo više praktične nastave, i to u kompanijama, gde će đake, uz novčanu nadoknadu,  izvesno čekati i zaposlenje.

 

Bravar – zavarivač, industrijski mehaničar ili možda operater za izradu nameštaja – šta je zajedničko za ova tri zanatska zanimanja i šta ih razlikuje u odnosu na ostale obrazovne profile koji se nude subotičkim osmacima? Odgovor je jednostavan – dualno obrazovanje. Sva tri profila kreirana su u saradnji i u skladu s potrebama privrede, učenicima nude učenje kroz rad, u kompanijama u kojima će ih najverovatnije čekati i radno mesto.

„Smisao dualnog obrazovanja je učenje kroz rad u kompanijama sa kojima učenici imaju ugovore, u tim kompanijama realizuju relativno velik fond praktične nastave i na osnovu tih ugovora, učenici nakon završetka srednjeg stručnog obrazovanja ostaju u kompanijama i za njih se vezuju radnim odnosom,“ objašnjava Iso Plaić, direktor Politehničke škole.

Privredna komora Srbije pre četiri godine inicirala je uvođenje dualnog modela obrazovanja u srednje stručne škole u našoj zemlji, budući da „tradicionalni“ modeli obrazovanja nisu davali željene rezultate. Danas, kada prvi đaci završavaju školovanje po ovom modelu, pokazalo se da su prednosti ovakvog obrazovanja u odnosu na klasične profile– višestruke.

„Tu su finansijske nadoknade, kao i stipendije za dobre đake. Dakle, dualno obrazovanje je nešto što je dobro i za učenike i njihove roditelje, i za kompanije, kao i društvo u  celini,“ kaže Janoš Bagi, PKS – RPK Subotica.

Tehnička škola „Ivan Sarić“ upisuje po 30 bravara – zavarivača i industrijskih mehaničara, dok Politehnička škola upisuje 30 operatera za izradu nameštaja. Osim naknade u firmi, u koje će učenici koji upišu jedan od ova tri smera ići, tu su i pokriveni putni troškovi , topli obrok, neophodna oprema, ali i stipendija Grada za one najbolje. Osim ovih benefita, najznačajniji je svakako – zanat u rukama i pravac iz školske klupe na radno mesto.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije