RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Skidanje sa dnevnog reda deklaracija protiv kuća za migrante

Marijana Tolimir | 5. jul 2017. | 13:48 | Politika

Skidanje sa dnevnog reda deklaracija protiv kuća za migrante

Iako su većinom glasova skinute sa dnevnog reda, najveću pažnju odbornika na 10. zasedanju Skupštine grada izazvale su deklaracije koje se protive izgradnji kuća za smeštaj migranata – tražilaca azila. Interesantno je da su gotovo identične deklaracije podneli SVM koji je deo vlasti, i opozicioni Pokret za građansku Suboticu.  

 

Dve deklaracije sličnih naziva, obe uperene protiv izgradnje kuća za smeštaj migrantskih porodica, jedna predlog pozicije – Saveza vojvođanskih Mađara, druga opozicije – Pokreta za građansku Suboticu. Osim istih zahteva, dve deklaracije doživele su identičnu sudbinu – obe su skinute sa dnevnog reda glasovima većine odbornika, a na predlog odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“. U ime Vlade Republike Srbije, Skupštini se obratio Nenad Ivanišević, koji je još jednom ukazao na prednosti projekta koji finansira Vlada Norveške sa oko pola miliona evra. Ivanišević je podsetio i da je u Suboticu uloženo preko dva miliona evra tokom krize, kao i da je za politiku humanog odnosa prema migrantima, glasalo više od 5o odsto  Subotičana na poslednjim izborima.

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, podsetio je da Subotičani znaju muke izbeglica i kazao da smo ponosni na sve što možemo da učinimo da pomognemo migrantima. Laban je naglasio su naši sugrađani pokazali svoje pravo lice, naročito onda kada  bilo više stotina izbeglica.

Prema rečima predsednika odborničke grupe SVM-a, Janoša Nagela, Deklaracija nije imala loše namere, niti je uprerena protiv Vlade Srbije, već je imala za cilj da o ovako važnom pitanju otvori argumentovanu raspravu. Iako u tome nisu uspeli, dodao je Naglel, oni su zadovoljni.

Dok je kao gradonačelnik otvorio i podržao gradnju Prihvatnog centra kapaciteta za 150 ljudi, danas, kao predvodnik opozicionog Pokreta za građansku Suboticu, Jene Maglai, protivi se sličnom projektu daleko manjih razmera. Za njega je skidanje sa dnevnog reda Deklaracije koju je ova odbornička grupa predložila - guranje problema pod tepih.

Osim spornih deklaracija koje su obeležile početak zasedanja Skupštine grada, odbornici su usvojili i i završni račun za 2016. godinu, kao i rebalans budžeta. Odlučeno je i da zvanje Počasni građanin ponese dr Andrija Peić Tukuljac, inženjer agroekonomije, dok su priznanja Pro urbe ove godine dodeljena Paško Čabi, rimokatoličkom svešteniku i dirigentu, Ivanu Šarčeviću, slikaru amateru i Vekonj Lajošu, likovnom umetniku – keramičaru.

 

Ostale vesti iz ove kategorije