RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Očekuje se manji prinos kukuruza, cena neizvesna

Karolina Bašić | 27. jul 2017. | 14:33 | Poljoprivreda

Očekuje se manji prinos kukuruza, cena neizvesna

Prosečan prinos kukuruza, koji se može očekivati u subotičkom ataru, je oko 6 tona po hektaru. To je na nivou višegodišnjeg proseka, ipak, u odnosu na prošlu, jednu od rekordnih godina, prinos ove biljne kulture će biti manji za oko 40 odsto. Suncokret je najbolje podneo žegu i tu se mogu očekivati solidni prinosi, od oko 2,7 tona po hektaru, što  u odnosu na 2016. predstavlja umanjenje za oko 10 do 15 odsto. Soja će pretrpeti najveće posledice suše, što podrazumeva manji broj mahuna i prosečan prinos ispod 2 tone po hektaru.

Nakon toplotnog talasa, pre nekoliko dana usledilo je dugoočekivano osveženje, koje je dobor došlo ne samo ljudima, nego i usevima. Budući da su padavine bile lokalnog karaktera, razlika između lokaliteta je negde čak i do 50 litara, u periodu od kraja juna do julskih padavina. U mestima gde je palo više kiše, usevi su u daleko boljem stanju, prvenstveno kukuruz. Na pojedinim parcelama mogu se očekivati solidni prinosi, koji će iznositi i do 9 tona po hektaru, ali, biće i onih parcela, gde će moći da se ubere svega 1,5 do 3 tone. Zbog ovakvog stanja, vredne poljoprivrednike najviše zanima cena ovih proizvoda.

Damir Varga, direktor PSS Subotica:  „Sigurno je da soja neće biti jeftina, jer će je biti malo. U drugim regionima, gde je soja intenzivno zastupljena (Bačka, Srem), prinosi će biti mnogo gori nego što je ovde, jer će biti parcela i sa svega nekoliko stotina kilograma, koliko su mi poznati izveštaji sa terena. Zbog toga, soja neće biti jeftina. Što se tiče suncokreta, centralni Banat je dosta pogođen sušom, videćemo kako će to uticati na situaciju. Naime, suša je vladala i u Hrvatskoj, u južnoj Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, znači i u zemljama u okruženju. I svetsko tržište, s obzirom da se jedan deo proizvoda izvodi, ima uticaj na cenu. Prošle godine, suncokret je bio oko 37 dinara, ja očekujem da bi ove godine trebalo da bude bar 40 dinara + PDV. Naravno, to su očekivanja, neki možda očekuju i više. Tržište će na kraju reći svoju konačnu reč. A što se tiče kukuruza, to je velika nepoznanica. Sigurno je da će kukuruz biti skuplji nego što je bio prošle jeseni, jer su neki regioni katastrofalno pogođeni sušom i tu je već došlo do tanjiranja kukuruza, znači, nema prinosa.“

S obzirom na sušnu godinu, za sada nema problema u vidu bolesti na usevima. Suncokret dobro izgleda i nisu vidljive bolesti. Kod kukuruza godinama unazad problem predstavlja kukuruzni plamenac. Zbog toga se radi monitoring, da ne bi iznenadila pojava aflatoksina, što je čest slučaj u ovako ekstremnim sušnim uslovima. Ipak, Varga dodaje da ga za sada još nema i ne očekuje da će ga biti, kao 2012. godine, jer se ova godina ipak ocenjuje kao jedna od prosečnih.

Ostale vesti iz ove kategorije