RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Suša uzrok katastrofalne situacije u ataru Subotice

Bojan Nikolić | 16. avgust 2017. | 13:28 | Poljoprivreda

Suša uzrok katastrofalne situacije u ataru Subotice

Poljoprivrednici će ovu godinu pamtiti uglavnom po lošem. Previše blaga zima sa nedovoljno padavina, a zatim suvo proleće i vrelo leto, uticali su na ovogodišnji rod prvo pšenice a zatim  kukuruza i suncokreta kao najzastupljenijih sorti u ataru Subotice.

Minimalan broj dana sa padavinama i veliki broj dana sa izuzetno visokim temperaturama uticali su na katastrofalnu sušu koja je pogodila najplodniju ravnicu Evrope. Samo jedan pogled na stabiljke kukuruza i suncokreta, dovoljno govori da su ove sorte bukvalno spržene i da će ovogodišnji rod biti jedan od najlošijih u poslednjih nekoliko godina.

„Što se tiče useva suncokreta i kukuruza stanje u ataru je katastrofalno. Ima delova oko Bikova gde je pao led i tamo je šteta još veća, a suša i visoke temperature su učinili svoje i sorte su praktično spržene. Kukuruz je u katastrofalnom stanju i šteta je na dosta parcela stopostotna. Poljoprivrednicima se ne isplati da sa kombajnima uđu u polja jer neće zateći nikakav rod. Sa druge strane suncokret je nešto bolje prošao, ali su prinosi jako mali. Prema proceni prinosi suncokreta kreću se 10-15 metara po jutru, a nažalost kukuruza neće ni toliko biti.“ rekao je Šimon Ostrogonac, član GV za oblast poljoprivrede

Kakve poteze će povući republički i pokrajinski organi za eventualnu pomoć poljoprivrednicima,  za sada nije poznato. U toku je procena nastale štete, i strahuje se da će iznosi biti ogromni, a Grad nije u finansijskoj poziciji da se sam upusti u pružanje pomoći ratarima.

„Grad trenutno čeka odluku Vlade Republike Srbije o proglašavanju sušne godine zbog trenutne situacije u poljima. Sam budžet Grada Subotice za ovu vrstu štete je nedovoljan i ne može pokriti ni 10% od ukupne nastale štete.“ izjavio je Šimon Ostrogonac, član GV za oblast poljoprivrede

Nakon ove suše, nameće se pitanje da li bi poljoprivrednicima pomoglo da na teritoriji Subotice postoji razvijena mreža kanala za navodnjavanje? U ovim vrelim danima, svega jedan odsto agrarne površine na teritoriji naše katastarske opštine je navodnjavano i  taj podatak se odnosi na voćnjake, plastenike i bašte. Međutim, za veće poljoprivredne površine u budućnosti neophodni su kanali za navodnjavanje, koji su na severu Bačke u potpunosti zapušteni.

„Kanali su u lošem stanju i već 20-30 godina nisu u funkciji, stoga možemo konstatovati da nisu nikad ni bili u funkciji. Mi smo planirali da dovedemo vodu iz Tise ali možda to nije najbolje moguće rešenje za Suboticu. U svakom slučaju u budućnosti neophodno je da  ozbiljno razmislimo i pronađemo rešenje ako želimo da se bavimo poljoprivredom u okolini Subotice i na celoj teritoriji Vojvodine. Moramo obezbediti vodu koja će služiti za navodnjavanje.“ objašnjava Šimon Ostrogonac, član GV za oblast poljoprivrede

Tekuća godina je prema preliminarnim podacima ubedljivo najlošija u novijoj istoriji. Da li će i kod nas doći do porasta cene određenih namirnica, kao što je slučaj u nekim zemljama regiona,  za sada se samo nagađa, ali nakon ovako sušne godine - sve je moguće.

 

Ostale vesti iz ove kategorije