RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Setva uljane repice u toku

Karolina Bašić | 7. septembar 2017. | 13:15 | Poljoprivreda

Setva uljane repice u toku

Nakon dugo očekivane kiše, setva uljane repice konačno je počela i trajaće do polovine septembra. Dobra cena i siguran izvoz, razlozi su zbog čega se ratari, u poslednjih nekoliko godina, češće odlučuju za ovu ozimu kulturu. Očekuje se da će ove godine pod „žutim cvetovima“ u subotičkom ataru biti 4.500 hektara, što je oko 50 odsto više nego prošle godine.

Prva setva uljane repice na našem području beleži se pre oko desetak godina, na svega nekoliko stotina hektara. Površine pod ovom kulturom, iz godine u godinu, višestruko se povećavaju. Popularna uljarica, dobra je šansa za zaradu domaćih ratara, jer je cena stabilna i zadovoljavajuća, a plasman ovog proizvoda siguran. Tona ovog useva, nakon žetve 2015. godine,  koštala je 340 evra.

Neven Orčić, savetodavac u PSS Subotica: „Već nekoliko godina unazad repica je jedna od najisplatljivijih kultura. Ove godine, prosečan prinos bio je oko 3,5 tone na cenu od 40 dinara, zbog toga se ratari najčešće odlučuju za ovu kulturu. Prošle godine bilo je posejano oko 2000 hektara uljane repice, a ove godine očekujemo da će biti oko 4500 hektara, takvi su planovi, što znači da je u pitanju povećanje od 50 odsto.“

Za naše ratare, uljana repica je primamljiva i zbog toga što, kao ozima biljka, dospeva pre  perioda letnjih suša i visokih temperatura, sve učestalijih poslednjih godina.

Ostale vesti iz ove kategorije