RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Republički i pokrajinski organi najavili pomoć poljoprivrednicima

Bojan Nikolić | 11. septembar 2017. | 14:09 | Poljoprivreda

Republički i pokrajinski organi najavili pomoć poljoprivrednicima

Situacija sa usevima na njivama širom Srbije, od početka godine ne ide na ruku poljoprivrednicima. Katastrofalna suša koja je ove godine pogodila našu zemlju uzrokovala je i materijalnu štetu ratarima koji su kao i svake setvene odnosno žetvene sezone, uložili svoj trud i novac. Republički i pokrajinski organi najavljuju pomoć.

Prilikom otvaranja  Sajma poljoprivrede i privrede u Bačkoj Topoli, koji je održan proteklog vikenda,  ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, istakao je ozbiljnost državnih institucija koje vode računa o posledicama suše. Ministar Nedimović je najavio mere pomoći poljoprivrednicima, za šta će biti zadužena posebna radna grupa koju je formirala Vlada Srbije.

„Ne možemo samo da očekujemo šta ćemo u svakom trenutku dobiti od države, već moramo sistemski da razvijamo našu državu. Treba da razvijamo sisteme za navodnjavanje kako smo krenuli, to je naša najefikasnija borba protiv ovakvih nepogoda. Pored toga moramo da afirmišemo sistem osiguranja i da ponovo uspostavimo sistem protivgradne zaštite kako ne bi imali problema sa drugim vrstama elementarnih nepogoda. Naravno da ćemo pomoći poljoprivrednicima, ali isto tako želim da kažem da ne možemo u svakom da očekujemo šta ćemo dobiti. Poljoprivreda je ozbiljan ciklus koji se zasniva na višegodišnjoj proizvodnji, npr. prethodna godina je bila jako dobra, a ove godine nažalost zbog vremenskih neprilika imamo ovakvu situaciju. Mi ćemo pomoći ali ne možemo uvek tražiti pomoć od države.“ rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević najavio je mere ublažavanja posledica suše nakon završetka ovogodišnje žetve.

„Imamo proaktivan pristup celoj problematici. Moram da napomenem da smo u stalnoj komunikaciji sa poljoprivrednim savetodavnim službama na teritoriji Vojvodine kao i sa lokalnim samoupravama. Istakao bih takođe da smo imali sastanak kod predsednika Vlade AP Vojvodine Igora Mirovića uz prisustvo ministra Nedimovića, gde smo zajednički koncipirali set mera koji treba da izađu u susret poljoprivrednicima i ublaže posledice nastale od suše. Sa tim merama izaćemo u narednom periodu nakon završetka žetve kada budemo imali konkretne rezultate sa terena ali moram da napomenem da zajedničkim merama i Republike i Pokrajine izlazimo u susret poljoprivrednicima u ovoj sušnoj godini.“ izjavio je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

U toku je procena štete od ovogodišnje suše, a kolike će biti cene ratarskih kultura nakon završetka žetve, do sada nije poznato. Procena stručnjaka govori da su najbolje prošli sever i zapad Bačke, gde su prinosi veći u odnosu na ostatak Srbije,  gde je rod, u odnosu na prošlu godinu, manji i za 90%.

Ostale vesti iz ove kategorije