RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Afrička kuga svinja registrovana u Rumuniji, resorno ministarstvo preduzelo mere zaštite

Bojan Nikolić | 4. oktobar 2017. | 13:41 | Poljoprivreda

Afrička kuga svinja registrovana u Rumuniji, resorno ministarstvo preduzelo mere zaštite

Opasna zarazno virusna bolest Afrička kuga svinja, koja napada domaće i divlje svinje, zabeležena je u Češkoj i na severozapadu Rumunije, nedaleko od granice sa Srbijom. Pojavom opake bolesti, Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije,  započela je kampanju za odbranu od ove bolesti, serijom sastanaka na kojima predstavnike poljoprivrede, lovačkih udruženja, stručnih službi i druge detaljnije informišu o nastanku i posledicama kuge.

Afrička kuga svinja je oboljenje koje je decenijama unazad bilo izolovano isključivo na Crnom kontinentu, međutim pre deset godina, prvi put je zabeležena i na tlu Evrope. Virusno oboljenje nije opasno po ljude, ali kod domaćih i divljih svinja izaziva stopostotnu smrtnost, jer ne postoji efikasna vakcina ni odgovarajuća terapija.

„U pitanju je akutno virusno oboljenje koje karakteriše visoka temperatura kod obolelih jedinki, one su apatične, ne uzimaju hranu, leže, i veoma brzo se na koži  zapaža crvenilo, obimnija tamno crvena polja u vidu krvarenja, na ekstremitetima, butovima i u regiji glave.“ izjavila je Jasna Prodanov Radulović, Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad

Mere  i aktivnosti sprečavanja širenja Afričke kuge svinja, koje je preduzela Uprava za veterinu, usmerene su ka sprečavanju unosa virusa na teritoriju Republike Srbije. Širenje bolesti se svakodnevno prati i informacije se razmenjuju sa graničnim prelazima ka Rumuniji gde se vrši pojačana kontrola, upozorena su lovačka udruženja koja deluju duž pogranične linije sa našim istočnim susedom i veterinarske službe koje rade u tom delu Srbije. U unutrašnjosti zemlje, Uprava za veterinu je brošurama informisala veterinare, proizvođače svinja i lovce kako da prepoznaju ovu zaraznu bolest na vreme i  spreče njeno širenje.

„Način širenja ovog virusa je vrlo raznolik i trivijalan tako da treba biti oprezan jer je  severozapad Rumunije je nepunih 300 km od naše granice. Uprava za veterinu sve vreme prati šta se dešava sa ovom bolesti i u ovom trenutku imamo zvaničan podatak da u Rumuniji nema širenja ove bolesti osim tog zabeleženog slučaja, međutim to nama ne treba da bude znak da popustimo sa merava, već naprotiv da ostanemo na ovom kursu.“ rekao je Boban Đurić, Uprava za veterinu

Iz resornog ministarstva apeluju na proizvođače svinja da ih ne hrane pomijama, da se izbegava pašno držanje svinja kako bi se izbegao eventualni kontakt domaćih sa divljim svinjama, a ukoliko se dođe u kontakt sa zaraženom svinjom, obavezna je prijava nadležnom veterinaru. Istovremeno savetuje se postavljanje dezbarijere na ulaze i izlaze objekata u kojima se drže svinje.

Ostale vesti iz ove kategorije