RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Akcija uzorkovanja zemljišta subotičkog atara u toku

Bojan Nikolić | 5. oktobar 2017. | 13:43 | Poljoprivreda

Akcija uzorkovanja zemljišta subotičkog atara u toku

Poljoprivredna stručna služba Subotica, od početka godine radi na uzimanju uzoraka i ispitivanju kvaliteta zemljišta na teritoriji grada. Projekat uzorkovanja zemljišta realizuje se uz finansijsku podršku lokalne samouprave, a do sada urađeno je oko 1.000 uzoraka ratarskih kultura i voćaka zasađenih na preko 2.500 hektara.

U sklopu akcije, Poljoprivredna stručna služba podelila je rezultate uzoraka poljoprivrednicima u Čantaviru.  Obiman posao za cilj ima utvrđivanje svih parametara sastojka zemljišta, a dobijene informacije određuju  koliko će đubriva poljoprivrednici upotrebiti za povećanje prinosa na njivi.

„Zahvaljujući gradu Subotici ove godine smo imali besplatnu analizu zemljišta, i pojedini poljoprivredni proizvođači su uradili besplatnu analizu zemljišta kod nas. Ono što je bitno reći jeste da je ovo postala praksa što je pokazalo da su postignuti mnogo bolji prinosi. U jednu ruku štede se impunti odnosno mineralna đubriva, a u drugu ruku dobija se mnogo bolji prinos.“ izjavio je Neven Orčić, savetodavac PSS Subotica

Poljoprivedna proizvodnja u Čantaviru ima dugu tradiciju, i za većinu stanovništva je glavni izvor prihoda. Kako bi obezbedili što bolje prinose sa ratarskim kulturama koje tradicionalno seju u ataru sela, članovi Kluba poljoprivrednih proizvođača Čantavira već godinama uspešno implementiraju savete i informacije  od Poljoprivredne stručne službe.

„Uzorkovanje koje smo radili i u prethodnim godinama je pomoglo proizvođačima, rezultati su bili dobri kada je bilo kiše, a kada nije bilo kiše rezultati nisu bili najbolji. Oni koji su više đubriva koristili njima je rod bio slabiji.“  rekao je Jožef Lalić, direktor Kluba poljoprivrednih proizvođača iz Čantavira

Akcija analize poljoprivrednog zemljišta i dalje traje. Zainteresovani poljoprivrednici sve informacije o prijavi i procesu analize mogu dobiti lično u prostorijama Poljoprivredne stručne službe Subotica u zgradi Otvorenog univerziteta, ili putem telefona 024/555-932.

 

Ostale vesti iz ove kategorije