RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Implementiranje IT sektora u poljoprivrednu i organsku proizvodnju, moguće ili ne?

Bojan Nikolić | 11. oktobar 2017. | 13:44 | Poljoprivreda

Implementiranje IT sektora u poljoprivrednu i organsku proizvodnju, moguće ili ne?

Da li IT sektor može unaprediti poljoprivredu Srbije i primenom novih tehnologija doneti bolju konkurentnost naše zemlje na svetskom tržištu? Ovo pitanje bilo je aktuelno na panel diskusiji „Iskustva, mogućnosti i perspektiva IT sektora u poljoprivrednoj proizvodnji“ održanoj u okviru 13. Međunarodnog festivala organskih proizvoda Biofest.

U našoj zemlji, IT sektor je na putu da postane zamajac razvoja privrede, što se ogleda u konstantnom rastu ovog sektora u ukupnom BDP-u Srbije. Sa druge strane, agrar je već odavno jedna od vodećih privrednih grana, stoga je spoj ova dva sektora investicija za budućnost domaće privrede. U tom cilju realizovan je jedan od dva velika projekta finansiranih iz razvojnih fondova EU, koji se odnose na unapređenje poljoprivrede pomoću modernih softvera. U toku je završni krug finansiranja projekata u okviru fonda Katana, koji je za najbolje softvere iz oblasti poljoprivrede i organske proizvodnje opredelio 1,2 miliona evra.

„Za Srbiju je ovo veoma značajna stvar, jer Srbija je agrarna zemlja, poljoprivreda ima značajnu ulogu u našoj privredi, a sa druge strane naš IT sektor ostvaruje zapažene rezultate u svetu. Mislim da je fenomenalna ideja da ova dva sektora koji su veoma kompatibilni povežemo. Ova dva sektora omogućavaju da se urade neke stvari koje bez novih tehnologija nije moguće uraditi. Danas možemo da pričamo o pametnoj poljoprivredi koja omogućava preciznu poljoprivrednu proizvodnju gde se ostvaruju velike uštede u navodnjavanju, đubrenju, eliminaciji korovnih biljaka. Dakle radi se sve od takvih stvari pa do kontrole štetočina, analize zemljišta, vazduha i okruženja gde biljke rastu, velika je lepeza rešenja.“ izjavio je Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog ITK klastera

Jedan od projekata koji su u najužem krugu za finansiranje iz domaćeg fonda Katana, je  projekat E kooperativa, koji je nastao sa idejom da se poljoprivrednicima olakša povezivanje kroz aplikaciju elektronskog zadrugarstva. Istraživanjem je utvrđeno da poljoprivrednici imaju problem u međusobnoj komunikaciji, sa nekonkurentnošću na tržištu i sa visokim troškovima proizvodnje, stoga je aplikacija osmišljena da se pomogne poljoprivrednicima pri udruživanju i sklapanju poslova koji će ih učiniti konkurentnijim.

„Taj način udruživanja je ne samo vezam za konkretnu poljoprivrednu proizvodnju već i za sve one subjekte koji bi bili vezani za samu proizvodnju. Tu su profesori sa univerziteta u smislu edukacije, građevinske firme za razvijanje infrastrukture, ekološki projekti i sve ostalo i to je sve upakovano na jedan jednostavan način koji omogućava da se svi ti činioci skupe na jednom mestu i da budu članovi jednog kluba u kojem će zajedno sarađivati i sklapati poslove.“ objašnjava Čedomir Ninković, EnLight IT Sourcing

Budućnost je rezervisana za nove tehnologije, koje će svoju primenu naći u svim privrednim granama. Kada je poljoprivreda u pitanju, nema sumnje da će zaposlene u IT sektoru očekivati  težak zadatak da prosečnog srpskog poljoprivrednika uvedu u svet interfejsa, ali ukoliko u tome uspeju, rezultat tog obimnog projekta može biti izuzetno vredan za budućnost naše zemlje.

Ostale vesti iz ove kategorije