RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Kako se rešiti smrdibuba?

Marijana Tolimir | 17. oktobar 2017. | 12:13 | Poljoprivreda

Kako se rešiti smrdibuba?

U poslednje vreme sve je više naših sugrađana koji primećuju najezdu smrdibuba u svojim domovima. Jesen je vreme kada se ovi insekti namnože u neverovatnom broju, a bez obzira na to što nisu opasne po čoveka, veoma su neprijatne, a prema rečima stručnjaka rešenja za ovaj problem –nema.

Iako stanuje u zgradi na trećem spratu, naša koleginica Silvia Balaž, prošle godine suočila se sa pravom najezdom smrdibuba. Kaže, pokušala je da ih se reši na sve načine, međutim, ništa ne pomaže, osim da ih prosto vrati napolje.  Jer, kad ih ubije, kaže, ispuštaju izuzetno neprijatan miris.

Loša vest za sve one koji imaju problem sa nepoželjnim gostima, jeste da – leka nema. Mogu se jedino uništiti insekticidima, međutim, njihova primena u kućnim uslovima nikako se ne preporučuje, jer je reč o otrovima predviđenim za upotrebu na otvorenom. Upravo sad ulaze u domove, jer traže sklonište preko zime, navode u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Za ljude bezopasni, ali neprijatni, ovi insekti iz porodice stenica su prave štetočine za biljke koje imaju bobičaste plodove – naročito paradajz, ali i papriku i patlidžan. Povećan broj ovih insekata primećen je pre pet godina, i sve ih je više, budući da nemaju prirodnog neprijatelja, jer su vrsta koja nije karakteristična za naše područje, već je „uvezena“, objašnjava naša sagovornica.

Ostale vesti iz ove kategorije