RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Završena setva ozimih kultura na 30.000 hektara

Bojan Nikolić | 31. oktobar 2017. | 11:17 | Poljoprivreda

Završena setva ozimih kultura na 30.000 hektara

Na subotičkim oranicama završena je setva ozimih kultura. Uslovi za jesenju setvu bili su veoma povoljni što je omogućilo ratarima da do kraja oktobra obave sve planirane setvene radove u polju.

Ratari su proteklih dana zasejali oko 30.000 hektara plodnih oranica sa devet ozimih kultura. Tradicionalno, najviše je zasejano pšenice i to na 20.300 hektara, što je za oko 15 odsto više u odnosu na godišnji prosek, uljana repica je posejana na  50 odsto više površina nego ranije i ona zauzima oko  4.800 hektara, ječam je zastupljen na 3.400 hektara dok su tritikale, raž i ostale ratarske kulture zauzimaju znatno manje površine.  

„Značajno za ovu godinu u odnosu na prethodne godine je činjenica da su sve kulture posejane u optimalnom agrotehničkom roku. Znači setva je praktično završena do 25. oktobra i sada očekujemo jednu slabiju zimu. Najavljene vremenske prilike nam govore da će jesen biti dosta toplija u odnosu na prošlu godinu što ide na ruku ozimim kulturama.“ rekao je Neven Orčić, savetodavac u PSS Subotica

Tokom jeseni je urađena i žetva kasnih useva na oko 38.000 hektara, gde je najveći prinos imala šećerna repa sa 56 tona po hektaru, kukuruz nepunih 5 tona, suncokret 2,4 tone a soja 1,7 tona.  S obzirom na izuzetno lošu poljoprivrednu godinu, ostvareni prinosi ulivaju nadu ratarima da će se u predstojećem periodu situacija popraviti.

U narednim danima pred poljoprivrednicima je posao zimske obrade zemljišta kada će se u poljima naći traktori sa priključnim mašinama za oranje. Iz Poljoprivredne stručne službe preporučuju zemljoradnicima da pre zimskog oranja izvrše analizu zemljišta a potom da na osnovu dobijenih rezultata pravilno primene unos mineralnog đubriva. Za analizu zemljišta neophodna je prijava u prostorijama Poljoprivredne stručne službe na Otvorenom univerzitetu, a izlazak stručnjaka na teren naplaćuje se 2.400 dinara.

Ostale vesti iz ove kategorije