RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Projekat podrške izvozu agrarnih proizvoda u Rusiju predstavljen u RPK Subotica

Bojan Nikolić | 7. novembar 2017. | 12:41 | Poljoprivreda

Projekat podrške izvozu agrarnih proizvoda u Rusiju predstavljen u RPK Subotica

Obuka za razvoj  izvoznih  i kapaciteta preradne industrije agrobiznis kompanija u Srbiji tema je dvodnevnog predavanja u prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga. Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj uz finansijsku podršku Ruske Federacije.

Projekat u trajanju dve godine osmišljen je kao podrška poljoprivrednicima u izvozu na tržište Ruske Federacije. U fokusu dvodnevne  obuke je konkurentnost koja je neophodna srpskom agrobiznisu kako bi poslovali na ovom tržištu kao i fitosanitarne, veterinarske i druge procedure koje su zastupljene prilikom izvoza.

„Rusko tržište je zahtevno, vodi se računa o bezbednosti hrane što mora da se ispuni kao i svi drugi elementi kvaliteta koji moraju da budu na visokom nivou. Uzećemo za primer jabuke koje su pre sankcija Evropske unije uvedenih Rusiji bile najskuplje i to jabuke iz Italije i Francuske a sada trenutno najkvalitetnija i najskuplja je jabuka iz Srbije iz razloga što je vrhunskog kvaliteta.“ rekla je Ivana Dulić Marković, konsultant

Cilj projekta je ohrabrivanje  poljoprivrednika i zaposlenih u agrobiznisu da plasiraju nove proizvode na rusko tržište i da šire svoje poslovanje na druga tržišta. Poljoprivredni proizvodi iz Srbije poseduju zavidan kvalitet, što je prepoznato na zahtevnim tržištima, stoga je neophodno da se ostane na ovom kursu i da se nastavi sa podizanjem kvaliteta i povećanjem izvoznog potencijala.

Ostale vesti iz ove kategorije