RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Predstavljene karakteristike i uslovi tržišta Rusije

Bojan Nikolić | 8. novembar 2017. | 12:58 | Poljoprivreda

Predstavljene karakteristike i uslovi tržišta Rusije

Drugog dana obuke koju sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj a koja je namenjena  razvoju izvoznih i kapaciteta preradne industrije domaćeg agrobiznisa, stručnjaci su podobnije predstavili karakteristike tržišta Rusije ali i uslove koje je neophodno ispuniti kako bi svoje proizvode plasirali.

Tržište Ruske Federacije, izuzetno je atraktivno za agrarne kompanije iz Srbije naročito u delu izvoza jabuka. Iako naš ukupan izvoz predstavlja samo 4 odsto  ukupnog uvoza Rusije, Srbija je lider u izvozu ove voćke. Na tržište najveće zemlje sveta 2016. godine izvezli smo preko 230.000 tona jabuka, od čega iz regiona Subotice u vrednosti od 125 miliona dolara. Pored jabuke, iz naše zemlje u  Rusiju izvoze se i druge voćarske i povrtarske kulture koje, zahvaljujući kvalitetu, pronalaze svoje mesto na rafovima velikih ruskih marketa.

„Srbija je broj 1 izvoznik na tržištu jabuka, sa druge strane Rusija je naše dominantno izvozno tržište sa udelom preko 80 odsto i tu se postižu jako dobri rezultati. Takođe što se tiče breskve tu smo jedan od najvećih izvoznika ako ne i vodeći. U poslednje vreme javljaju se tranzitne zemlje za izvoz u Rusiju kao što su npr. Belorusija i Litvanija. Dakle kada sve pogledamo Srbija je lider u izvozu jabuka, breskve, imamo dobre rezultate u izvozu trešnje, kod povrća je nešto manje zastupljena ali tu u poslednje vreme imamo uspeha kao npr. paradajz koji je pronašao svoj put do tržišta.“ rekao je Đorđe Teofilović, analitičar SIDEV-a

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom potpisan pre 17 godina, danas predstavlja glavnu pokretačku snagu izvoza agrarnih proizvoda. Kako bi naši proizvođači uspešno plasirali robu u Rusiju, neophodno je da prikupe obimnu dokumentaciju ali i da ispune stroge zahteve posebno o poreklu proizvoda.

„Sertifikat o poreklu robe CT2 dokument, jedan je od najbitnijih. Naravno tu je i ostala propratna dokumentacija kao što su razna trgovačka dokumenta, kupoprodajni ugovori, fakture, otpremnice itd. Na tržištu Rusije prisutan je i poznati GOST- R standard koji prelazi u TR standard koji će važiti na nivou cele Evroazijske unije. Što se tiče voća tu imamo popunjavanje manje zahtevne dokumentacije. Izvoznici znaju da prevoznici koji su u TIR sistemu mogu izvoziti u Rusiju, a tu je prisutna jedinstvena carinska isprava od carinske dokumentacije i ostala sva dokumentacija koja može biti različita u odnosu na zahteve kupaca.“ objašnjava Đorđe Teofilović, analitičar SIDEV-a

Analizom cena proizvoda na ruskom tržištu došlo se do zaključka da su srpski proizvodi nešto skuplji u odnosu na konkurenciju. Razlog je kvalitet koji je neupitan ali i činjenica da je naša zemlja jedna od retkih evropskih država koja ima mogućnost izvoza u Rusiju jer nije uvela sankcije Moskvi. Međutim i pored dobrih rezultata, stručnjaci pokušavaju da našim izvoznicima probude svest da se orijentišu na nova tržišta jer niko ne može predvideti da li će se ovakav trend saradnje sa Rusima nastaviti i u budućnosti.

 

 

Ostale vesti iz ove kategorije