RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Sezona je svinjokolja, trihineloza preti

Marijana Tolimir | 18. decembar 2017. | 10:58 | Poljoprivreda

Sezona je svinjokolja, trihineloza preti

Iako se trihineloza relativno retko beleži u našem okrugu, stručnjaci apeluju na proizvođače da meso zaklanih svinja redovno kontrolišu, a na kupce da vode računa od koga kupuju meso, budući da ova zaraza uvek preti da se pojavi.

 

Kobasica, šunka, kulen, pa još iz domaće radinosti „zasladiće“ predstojeće zimske praznike. Međutim, upravo u ovim omiljenim vojvođanskim specijalitetima vreba veoma opasna bolest po čoveka – trihineloza. Ona se prenosi isključivo konzumiranjem zaraženog, najčešće svinjskog mesa, a s obzirom na to da daje veoma nespecifične simptome poput stomačnih tegoba i gripa, najčešće se dijagnostikuje tek kada se zakomplikuje.

Jedina prevencija trihineloze jeste kontrola mesa nakon svinjokolja, budući da ovu bolest prenose pacovi i uvek može da se javi, upozorava veterinar Mario Tikvicki, a kod svinje ne daje nikakve simptome. Od pet svinja, na primer, samo jedna može da bude zaražena, pa je pregled obavezan za svaku jedinku. Meso za kontrolu treba da bude toliko da stane u šaku, uzeto sa levog i desnog dela mišIćne dijafragme, pojašnjava Tikvicki.

Trihineloza u Severnobačkom okrugu se javlja veoma retko – poslednji slučajevi beleže se 2013. godine, kada se jedna porodica zarazila,  dok je epidemija većih razmera  preko 70 obolelih i jednim smrtnim ishodom registrovana 2005. godine u Malom Iđošu.  Međutim, to ne mora da znači da se baš ove godine neće pojaviti, napominju stručnjaci.

Ostale vesti iz ove kategorije