RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Usvojen budžet Grada za 2018. godinu

Marijana Tolimir | 27. decembar 2017. | 13:49 | Politika

Usvojen budžet Grada za 2018. godinu

Budžet Grada za 2018. godinu izazvao je najveću polemiku odbornika na poslednjem zasedanju Skupštine grada u ovoj godini.

 

Nakon višečasovne rasprave, koja je u jednom momentu delovala da će da  poprimi razmere incidenta, kada odbornik iz redova opozicije nije hteo da siđe sa govornice nakon što mu je oduzeta reč, budžet Grada za 2018. godinu usvojen je većinom glasova. Predloženi obim budžeta za narednu godinu iznosi nešto više od šest milijardi dinara – najveći prihodi očekuju se od poreza na zarade, čak 28 odsto, dok će se sa viših nivoa vlasti sliti više od 600 miliona dinara. Gradonačelnik Bogdan Laban zadovoljan je budžetom za narednu godinu, pri čijem se sastavljanju, kako je istakao, vodilo računa da bude razvojni.

Na račun upravo ovih projekata, odbornici iz redova opozicionog Pokreta za građansku Suboticu izneli su niz primedbi, a naročito na planirana ulaganja u Palić.

Drugi deo opozicije, pak, podrža investiranje u Palić, međutim smatra, da je budžet precenjen u pojedinim stavkama na prihodovnoj strani.

Ni za gradonačelnika primedbe jednog dela opozicije nisu opravdane – Gradska uprava mora da vodi računa o razvoju Grada, pre svega da ulaže u projekte, a naročito Palić, budući da se dugogodišnje čekanje na investitora nije pokazalo kao pravi recept. Prvo Grad mora da uloži, da bi neko drugi uložio, smatra prvi čovek Subotice.

Osim budžeta za 2018. godinu, odbornici su odlučivali i o nekoliko planova detaljne regulacije, Etičkom kodeksu ponašanja funkcionera i Kodeksa ponašanja zaposlenih u Gradskoj upravi, Statutu PU „Naša radost“, kao i o davanju saglasnosti na izmene programa poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća.

Ostale vesti iz ove kategorije