RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Vremenska situacija povoljna za ozime useve

Bojan Nikolić | 15. januar 2018. | 13:16 | Poljoprivreda

Vremenska situacija povoljna za ozime useve

Stanje ozimih useva u ataru Subotice je povoljno, uprkos nešto višim temperaturama neuobičajenim za zimski period. Svi usevi koji su posejani u agro roku ali i van njega, u dobrom su stanju i do kraja meseca očekuje se da ratari otpočnu sa njihovom prihranom.

Od oko 30.000 hektara u subotičkom ataru, tradicionalno je najviše zasada pšenice — na preko 20.000 hektara. Uljana repica zasađena je na oko 4.500 ha a ječam na preko 3.000 ha. Padavina za sada ima dovoljno, i ratarima predstoji veliki posao prihrane useva kako bi za vreme žetve postigli očekivane rezultate. Poljoprivredna stručna služba počela je sa analizom zemljišta, nakon čega će imati konkretne savete za poljoprivrednike.

„Prve analize govore da je velika razlika u parcelama od jedne do druge. Mi ćemo za jedno desetak dana izaći sa jednom globalnom preporukom što se tiče prihrane, a u ovom trenutku poljoprivrednike možemo posavetovati da ne žure sa prihranom već da se sačeka kraj januara odnosno početak februara. Naš drugi savet je da se urade analiza kako bi tačno utvrdili količinu azotnog đubriva koje je neophodno uneti u parcelu.“ rekao je Neven Orčić, PSS Subotica

Prema prognozama, vreme u februaru bi trebalo da bude blago i suvo kao i januaru a količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, što će pogodovati razvoju ozimih useva.

Ostale vesti iz ove kategorije