RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Počele pripreme za prolećnu setvu kukuruza

Karolina Bašić | 16. januar 2018. | 14:04 | Poljoprivreda

Počele pripreme za prolećnu setvu kukuruza

Kada započeti prolećnu setvu kukuruza, koje hibride izabrati, na koji način ih zaštiti, subotički paori imali su priliku da čuju na današnjoj prezentaciji, koju je u restoranu Spartak organizovala firma „Salaš 024“.

Branko Petrić iz Gornjeg Tavankuta  se bavi poljoprivredom više od tri decenije. Suncokret, žito i kukuruz, kulture su koje ovaj zemljoradnik najčešće sadi. Iako ne krije nezadovoljstvo cenom kukuruza, i ove godine Petrić će zasaditi oko 70 jutara ove prolećne kulture.

Branko Petrić, poljoprivrednik: „Ove godine je pala cena kukuruza, a malo je rodilo. To za nas nije dobro. Bilo bi bolje da smo ga prodali prošle jeseni po 18,80 dinara, nego sada kada je oko 17 dinara. Nikad se ne zna šta je bolje.“

Godina za nama bila je sušna. Iako je ove zime nešto više padavina,  poučeni prošlogodišnjim iskustvom, poljoprivrednici će se verovatno u najvećem broju odlučiti za hibride iz ranijih FAO grupa kako bi izbegli toplotni udar.

Petar Anišić, dipl. inženjer zaštite bilja, firma „Salaš 024“: „Naše su preporuke da ne treba previše žuriti sa setvom, zato što znam da neki ljudi počinju već krajem marta, ali je taj kukuruz u zadnje dve godine doživeo šok zbog mraza, pa zbog toga znači ne treba preterano žuriti. Važno je obratiti pažnju jer ima mnogo hibrida na tržištu i važno je izabrati ono što najviše odgovara uslovima proizvodnje tog dotičnog proizvođača. Dakle, da li je u pitanju dobra zemlja, lošija, viša, niža, da li idemo na maksimalan prinos, da li beremo u klipu ili zrnu, na sve te stvari treba obratiti pažnju i pažljivo odabrati željeni hibrid.“

Kompanija Dekalb danas je predstavila ukupno 13 hibrida, dok su preporuke za naše područje hibridi 4943, 5031, 4717 i 3623.

Alen Štimac, predstavnik prodaje Dekalb hibrida za SBO: „Upravo ove hibride preporučujem, jer su se oni, kako u prošloj tako i u prethodnim godinama, veoma dobro pokazali, dali su veoma stabilne i visoke prinose.“

Osim priprema za setvu prolećnih kultura, akuelna tema za poljoprivredne proizvođače je i prezimljavanje ozimih kultura i njihova zaštita, a ponajviše uljane repice, jer su se mnogi subotički paori ove godine prvi put odlučili da zasade ovu kulturu, pa je svaka informacija u vezi sa tim dobro došla. Upravo to će biti tema sledeće prezentacije u organizaciji firme “Salaš 024“.

Ostale vesti iz ove kategorije