RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Predstavljanje IPARD programa

Bojan Nikolić | 28. januar 2018. | 13:38 | Poljoprivreda

Predstavljanje IPARD programa

Mere podrške ruralnom razvoju IPARD programa Republike Srbije, predstavljene su danas zainteresovanim kompanijama i individualnim proizvođačima u prostorijama Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga. Predavanje je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Današnje predavanje je prva faza upoznavanja zainteresovanih pravnih lica i poljoprivrednih gazdinstava sa detaljima i specifičnostima mera IPARD programa, kao i sa određenim poteškoćama sa kojima se mogu susresti ukoliko apliciraju za sredstva. Druga faza biće namenjena onima koji budu aplicirali za sredstva, u cilju upoznavanja  sa dodatnim detaljima procesa koji program nosi.

„Program je zanimljiv za poljoprivredna gazdinstva ali i za pravna lica odnosno mala, srednja i mikro preduzeća i preduzetnike, tako da će naš fokus pre svega biti na pravnim licima ali istovremeno s obzirom da su obe mere na raspolaganju i fizičkim i pravnim licima, mi ćemo se malo više baviti sa trećom merom, ali ćemo pokriti i prvu meru koje se odnosi na investicije poljoprivrednih gazdinstava.“ izjavio je Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS

Prvi konkurs u okviru programa, raspisan je krajem prošle godine a zanimljivo je da još uvek nije potpisan finansijski sporazum. Trenutno sredstva nisu u potpunosti dostupna iako su obezbeđena, a ukupan budžet koji će uskoro biti stavljen na raspolaganje za projekte iznosi 230 miliona evra, od čega je Evropska unija obezbedila 175 miliona evra, a ostatak finansiran je iz budžeta Republike Srbije.

 Jedna od investicija koja je obuhvaćena IPARD programom jeste i razvoj obnovljivih izvora energije. Stoga su u okviru predavanja predstavljeni ostvareni rezultati ostvareni u ovom sektoru kao i predstojeće aktivnosti projekta „Smanjene barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu, a koji se realizuje kroz zajedničku saradnju UNDP, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  

„Program se odnosi na subvencije odnosno povrat sredstava nakon određene investicije. Prema prvoj meri povrat iznosi od 60 do 80 odsto u zavisnosti od vrste investicije, lokacije i korisnika. Druga mera se odnosi na preradu i marketing i povrat se kreće između 50 i 60 odsto. Maksimalni iznos povrata sredstava ide i do 1,5 miliona evra u zavisnosti od vrste investicije. Program ne predviđa male investicije tako da u prvoj meri ne možete imati investiciju manju od 10.000e da bi ste uopšte aplicirali na taj program.“ objašnjava Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS

Zainteresovana fizička i pravna lica uslove konkursa i sve neophodne informacije mogu pronaći na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, vodorivrede i šumarstva www.minpolj.gov.rs  , kao i na internet adresi Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs .

Ostale vesti iz ove kategorije