RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Pogon za proizvodnju plastike neće zagađivati životnu sredinu

Marijana Tolimir | 1. februar 2018. | 14:50 | Društvo

Pogon za proizvodnju plastike neće zagađivati životnu sredinu

Javni uvid u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rekonstrukcije i promene namene objekta „Metro“ u pogon za proizvodnju proizvoda od plastike, investitora „ONDAPLAST BALKAN PROPERTY“, održan je danas u Gradskoj kući.

Italijanska kompanija „Ondaplast“, koja je kupila objekat nekadašnjeg „Metro cash&carry“, planira proizvodnju plastike od polipropilena koja apsolutno ne zagađuje životnu sredinu, što Studija o proceni uticaja na životnu sredinu i dokazuje, navodi direktor kompanije, Boris Milić, i dodaje da će se kompanija strogo pridržavati svih mera zaštite predloženih u studiji.

Procena je da budući pogon za proizvodnju plastike neće zagađivati vazduh, budući da je predviđeno grejanje na prirodni gas, dok se od samog postupka topljenja plastike ne očekuje zagađenje koje će prelaziti propisane granice, navodi se u Studiji. Kada je reč o merama koje se tiču zaštite voda, i one se podrazumevaju, uzimajući u obzir da će se postrojenje nalaziti nekoliko kilometara od jezera Palić.

Investitor „Ondaplast“ je kompanija koja postoji već 40 godina, a pogon u Subotici biće njihova prva fabrika u Srbiji. Kažu da su naš Grad odabrali zbog brojnih prednosti, pre svega strateškog položaja, odnosno blizine interesantnih tržišta, a objekat bivšeg „Metroa“ zbog dobre infrastrukturne opremljenosti. Inače, objekat se nalazi na katastarskoj parceli Novi grad, u zoni gde su dozvoljeni poslovno – proizvodini prostori, te ne postoje nikakve prepreke,da se fabrika, kako investitori očekuju, otvori krajem marta ili početkom aprila.

 

Ostale vesti iz ove kategorije