RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Održano Veče kevedinke na Paliću

Karolina Bašić | 4. februar 2018. | 14:29 | Turizam

Održano Veče kevedinke na Paliću

Manifestacija „Veče kevedinke“, u organizaciji Reda vitezova vina „Arena zabatkiensis“ održana je proteklog petka u Maloj gostioni na Paliću.

Veče kevedinke organizovano je po šesti put, a ove godine učešće u takmičenju uzelo je oko 20 proizvođača. U klasičnoj privredi proizvođači vina mogu se baviti samo proizvodnjom, ipak, prema rečima Željka Dvoržaka, načelnika Odeljenja za turizam u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, oni su prepoznali značaj vinskog turizma, koji sve više uzima maha na ovim prostorima.

Ovogodišnje Veče kevedinke obeležio je „vinski voz“, sastavljen od nekoliko čaša kevedinke, na čelu sa prošlogodišnjim pobednikom, dok je poslednje u nizu bilo najbolje vino na Međunarodnoj smotri 2018.

Kevedinka je stara sorta vina koja se u Subotici gaji najmanje tri veka. Nije zahtevna sorta, a najbolje osobine su joj opstanak na pesku, u surovim uslovima velikih vrućina, a otporna je i na jaku zimu. Nije osetljiva na vinogradarske bolesti, a osim toga, prema rečima stručnjaka, kevedinka se lepo slaže i sa drugim sortama grožđa.

Ostale vesti iz ove kategorije