RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Simović: „Sredstva smo podelili pridržavajući se Pravilnika i Zakona o sportu“

Bojan Nikolić | 4. februar 2018. | 14:44 | Politika

Simović: „Sredstva smo podelili pridržavajući se Pravilnika i Zakona o sportu“

Povodom optužbi Pokreta za građansku  Suboticu da je sufinansiranje klubova „omeđeno političkom podelom na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije“, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Nemanja Simović, održao je konferenciju za medije na kojoj je odbacio ove optužbe, istakavši da je Komisija dobro uradila svoj posao,  strogo se pridržavajući Pravilnika i Zakona o sportu.

Na 79. sednici Gradskog veća održanoj prošle nedelje, usvojena je odluka Komisije za dodelu sredstava za sufinansiranje sportskih klubova i organizacija na teritoriji Subotice, koja je odobrila 48 godišnjih programa, dok je 20 programa odbačeno. Tim povodom, oglasio se Pokret za  građansku Suboticu, saopštenjem  u kom , između ostalog, navodi da su podobnim klubovima i sportskim organizacijama opredeljena sredstva, dok su nepodobnima uskraćena. Na ove optužbe, Nemanja Simović odgovara da je sve urađeno prema važećem Pravilniku, uz napomenu da su brojni klubovi kasnili sa predajom plana godišnjeg programa, kao i da pojedini završni računi nisu predati u skladu sa propisima.

„U saopštenju Pokreta za građansku Suboticu se navodi određeni broj klubova, i to upravo onih klubova koji sredstva nisu dobili po važećem Pravilniku. Pozivaju se da Komisija nije dobro uradila svoj posao u smislu odnosa prema određenim klubovima, a to su klubovi koji ili nisu predali dokumentaciju ili su je predali u zakasnelom roku od tri meseca ili nisu opravdali sredstva koja su dobili prethodne godine. Zakon o sportu strogo precizira da oni klubovi koji nisu opravdali sredstva, ista ne mogu dobiti naredne godine.“ izjavio je Nemanja Simović, član GV za sport i omladinu

Simović se osvrnuo na situaciju koju je zatekao nakon odlaska lidera Pokreta građanske Subotice Jenea Maglajia sa mesta gradonačelnika, istakavši da je za vreme dok je on bio na čelu Gradske uprave, sport u Subotici bio poprilično unazađen.

„Moram da napomenem da  i Mašarski pokret i Pokret za građansku Suboticu koliko god možda u nekom momentu procene da nisu dovoljno prisutni u medijima i kada osete potrebe da nađu određenu temu da bi u medijima bili prisutni, sport ne koriste kao razlog pisanja saopštenja ili prisustva u medijima. Za vreme dok je gospodin Maglaji bio gradonačelnik, subotički sport je bio toliko unazađen, da bi od sporta kao teme trebalo da beže kao đavo od krsta.“ rekao je Nemanja Simović, član GV za sport i omladinu

Povodom  odluke Komisije, saopštenjem za javnost oglasio se i  Karate klub ENPI, u kom se  Nemanja Simović poziva  da odgovori po kom osnovu su klubu uskraćena sredstva klubu, koja su ranijih godina dobijali. Simović je odgovorio da prema Pravilniku i Zakonu, nemaju prava da finansiraju programe klubova koji nisu članovi  granskog saveza  koje je priznalo Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije.

„Razlika u odnosu na ovu i prošlu godinu jeste što smo 6. decembra usvojili Pravilnik koji decidno kaže da možemo finansirati samo one klubove koji su u okviru granskih saveza. Ministarstvo omladine i sporta je reklo da je granski savez u karate sportu Karate savez Srbije. Karate klub ENPI je član drugog saveza i mi nemamo model kako da im pomognemo.“ objašnjava Nemanja Simović, član GV za sport i omladinu

Iz budžeta Grada je ove godine izdvojeno preko 80 miliona  dinara za sufinansiranje programa sportskih klubova i sportskih organizacija.

Ostale vesti iz ove kategorije