RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

SBB pozvao HNV da podrži njihovu inicijativu

Bojan Nikolić | 8. februar 2018. | 13:45 | Politika

SBB pozvao HNV da podrži njihovu inicijativu

Savez bačkih Bunjevaca je pozvao  predsednika Hrvatskog nacionalnog veća Slavena Bačića da podrži inicijativu za ukidanje Naredbe iz 1945. godine,  kako bi se jednom zauvek otklonile sve nesuglasice i nesporazumi, i otvorili putevi buduće saradnje.

Na inicijativu Saveza bačkih Bunjevaca, Bunjevački nacionalni savet podneo je zahtev Skupštini AP Vojvodine da se akt nasilne asimilacije iz 1945. godine proglasi ništavnim. Pokrajinska Vlada pozitivno je reagovala na samu inicijativu, ona  je ušla u skupštinsku proceduru i očekuje se da se ove godine  nađe pred poslanicima. Poništavanje odluke bilo bi od strateškog interesa za bunjevačku zajednice ali i za druge nacionalne manjine sa kojima Bunjevci žele dobru saradnju, istakao je Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

„Zašto je to za nas važno? Zato što se ovaj akt i danas indirektno primenjuje u realnom životu. Ne primenjuje ga država Srbija, na tom aktu ne insistira ni Hrvatska ni Hrvati, međutim na posledicama tog akta, na jedan perfidan način, grade svoju poziciju i danas uglavnom oni koji su poreklom Bunjevci, a svojom voljm se izražavaju kao Hrvati. Oni danas čine deo hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ali se ne mire sa činjenicom da veliki deo Bunjevaca ne prihvata takav status. Sve tenzije koje nastaju u vezi sa statusom Bunjevaca i Hrvata u Srbiji polaze od toga da je deo Bunjevaca koji je prihvatio hrvatstvo iz njima znanih razloga, ne želi da prihvati i činjenicu da su Bunjevci priznati kao autohton narod u Srbiji. Njihova očigledna želja je da se ta sramna Naredba i danas primenjuje. Naredba iz tih razloga mora biti ocenjena aktom nasilne asimilacije i zvanično proglašena ništavnom.“ izjavio je Mirko Bajić, predsednik SBB

Bajić je deo Bačićevog pisma u kome se navodi da inicijativa narušava odnose Srbije i Hrvatske, da se javlja „identiteski spor“ kao i da to treba da bude jedna od tema na sastanku čelnika dveju zemalja , nazvao smešnim i istakao da Savez bačkih Bunjevaca smatra da je ovo unutrašnje pitanje i da ne postoji nikakva osnova da ova tema utiče na odnose Beograda i Zagreba.

„Da budemo potpuno jasni. Ne postoji nikakav identitetski spor između Srbije i Hrvatske. Svako u Srbiji ima pravo da se slobodno izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti. Postoji hrvatska manjina koju predstavlja HNV, i bunjevačka manjina koju predstavlja BNS. Stoga ne postoji nikakvo tzv „Bunjevačko pitanje“ u odnosima dve države, jer ne zadire u prava hrvatske manjine i ne narušava prava hrvatske manjine u Srbiji.“ rekao je Mirko Bajić, predsednik SBB

Konstatacija istorijskih činjenica i građenje novih odnosa kroz zajedničku saradnju i prosperitet, jedini je način da se stavi tačka na nesporazume i otklone sve dileme oko ovog otvorenog pitanja. Zbog toga Savez bačkih Bunjevaca ne odustaje od zahteva da se u Skupštini AP Vojvodine naredba iz 1945. godine proglasi aktom nasilne asimilacije i da se kao takva proglasi ništavnom.

Ostale vesti iz ove kategorije