RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Vanredna sednica zbog spomenika Matiji Korvinu

Marijana Tolimir | 1. mart 2018. | 12:30 | Politika

Vanredna sednica zbog spomenika Matiji Korvinu

Podizanje spomenika ugarskom kralju Matiji Korvinu u ulici koja već nosi njegovo ime, a koji će se realizovati iz privatne donacije, razlog je sazivanja vanredne sednice Skupštine grada. Dok pozicija tvrdi da je privatna inicijativa primer oko kog treba svi da se saglase jer ide na korist svim građanima, opozicija je iznela zamerke na proceduru donošenja Odluke, kao i na odabir lokacije.

 

Većinom glasova prisutnih odbornika, sa 47 za, 7 protiv i jednim uzdržanim, usvojena je Odluka o postavljanju spomenika Matiji Korvinu. Inicijativu je kao građanin podneo Lajoš Čakanj, koji će i finansirati podizanje spomenika u ulici koja nosi ime Matije Korvina. Za zamenicu gradonačelnika, ovo treba da služi za primer svima i zbog toga je Gradsko veće jednoglasno usvojilo Odluku. Hitnost postupka leži u tome, pojasnila je Horvat, što je Ministarstvo kulture i informisanja tražilo dopunu predmeta, pa je zbog zakonskog roka, sazvana vanredna sednica.

Iako je opozicija podržala podizanje spomenika kralju Korvinu, zamerili su hitno reagovanje organa lokalne samouprave, ali i samu lokaciju na kojoj će spomenik biti postavljen.

Da je inicijativa za podizanje spomenika naišla na politički konsenzus, potvrdio je i Aleksandar Grubor, iz redova Srpske napredne stranke, koji je naglasio da je Korvin istaknuta istorijska ličnost koja je imala zasluge ne samo za mađarski narod, već i za  ostale koji žive na ovim prostorima.

Inače, kako je navedeno u Odluci, spomenik se podiže povodom 560 godina od krunisanja Matije Korvina za ugarskog kralja. Zahtev je upućen 19. februara, Komisija ga je usvojila 21. februara,a Gradsko veće 28. februara.

Ostale vesti iz ove kategorije