RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Premijerka Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u regionu

Bojan Nikolić | 19. mart 2018. | 16:13 | Poljoprivreda

Premijerka Brnabić otvorila prvu digitalnu farmu u regionu

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, otvorila je danas u Krivaji prvu Digitalnu farmu u Srbiji i regionu.

Premijerka je istakla da je u fokusu Vlade Srbije pružanje podrške dobrim idejama stručnih ljudi u njihovim oblastima. Prema njenim rečima, ideja i potencijala u Srbiji ne manjka, i našoj zemlji se pruža šansa da bude lider regiona u procesu digitalizacije, posebno da budemo lideri u novim tehnologijama primenjenim u poljoprivredi, za šta imamo idealne uslove.

Jedinstveni inovativni prostor, koji za cilj ima da pospeši digitalizaciju poljoprivrede u našoj zemlji ali i šire, smešten je u okviru Krivaja d.o.o., gde će imati svoju fizičku i virtuelnu primenu. Zahvaljujući tome, inovativne tehnologije biće implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju, što će omogućiti poljoprivrednicima da se upoznaju sa najnovijim tehnološkim dostignućima, testiraju ih i uvide njihov potencijal. Jedinstvena farma, prva te vrste u našoj zemlji, osnovana je u okviru projekta „Antares“ Instituta Biosens, koji finansiraju  Evropska komisija i Vlada Srbije.

Digitalna farma pruža zainteresovanim poljoprivrednicima uvid u dostignuća savremene tehnologije. Zainteresovani će besplatno imati priliku da vide i da se informišu o primeni senzora za praćenje razvoja biljaka, hiperspekralne vizije za rano utvrđivanje oboljenja biljke, digitalne platforme za praćenje stanja useva, planiranja aktivnosti i organizacije posla, a takođe prikazani su i razni komunikacioni sistemi, inteligentni roboti i dronovi koji mogu pomoći u praćenju situacije na terenu. Pored savremenih tehnologija, predstavljeni su i poljoprivredni alati sa instaliranim softverima za varijabilno đubrenje, prskanje, automatsko upravljanje samohodnim i priključnim mašinama, za inovativno oranje i setvu u trakama, za diferencijalnu setvu, ali i za mapiranje prinosa i procenta vlage u zrnu.

 

Ostale vesti iz ove kategorije