RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Prolećna setva čeka lepše vreme

Bojan Nikolić | 26. mart 2018. | 13:23 | Poljoprivreda

 Prolećna setva čeka lepše vreme

„Baba Marta“ nam je donela sneg i kišu ali i odgađanje poljoprivrednih radova. Stručnjaci predlažu poaorima da postepeno koriste rast temperatura za prihranu kultura na njivama kao i za prolećnu setvu.

U ataru Subotice trenutno je prilično mirno iako april polako kuca na vrata. Do sada je jedino urađena setva graška i to na manjim površinama, dok druge kulture čekaju lepše vreme.

„Naša preporuka za naredni period jeste da se krene od ove nedelje sa zatvaranjem brazdi i sa đubrenjem prolećnih kultura. Savetujemo ratare da iskoriste svaki dan sa lepim vremenom da krenu sa prolećnom setvom.“ izjavio je Neven Orčić, savetodavac u PSS Subotica

Proizvođači voća imaju iste probleme kao i ratari zbog aktuelne vremenske situacije. Kod većine koštičavih voćnih vrsta vegetacija se pokrenula tokom toplih januarskih dana, da bi poslednje zahlađenje dovelo do oštećenja voćaka pre svega kajsije i breskve, dok su jabuka i višnja dobro podnele promene temperatura. Stručnjaci preporučuju da se redovno vrši monitoring zasađenih voćaka, kao i da im se voćari obrate ukoliko primete nove negativne promene na sadnicama.

„Preporučujemo da se redovno prati i obilazi voćnjak sa sadnicama i naravno da se posebno obrati pažnja na pojavu odnosno prisustvo štetnih organizama. Sve preporuke o daljnem postupanju dostupne su na sajtu prognozne izveštajne službe Vojvodine.“ rekao je Nikola Ostrogonac, savetodavac u PSS Subotica

Padavine su obezbedile dovoljno vlage u zemlji što će pogodovati pravilnom razvoju zasađenih kultura u polju kao i kod voćaka. Sa druge strane, vreme je pogodovalo razvijanju određenih bolesti kod ratarskih biljaka, pa su kod ječma i pšenice  primećene određene štetočine,  dok je kod uljane repice moguća pojava pipe. Stručnjaci predlažu da se sačeka  toplije vreme kako bi se izvršili svi neophodni tretmani za poboljšanje zdravlja biljaka.

 

Ostale vesti iz ove kategorije