RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Izložba u Vestibilu Gradske kuće

Karolina Bašić | 27. mart 2018. | 14:48 | Društvo

Izložba u Vestibilu Gradske kuće

Povodom uskršnjih praznika, u Vestibilu Gradske kuće postavljena je prodajna zajednička izložba rukotvorina likovne sekcije Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i likovno-slamarske sekcije Hrvatskog kulturno-prosvetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

Ukrašavanje jaja za najradosniji hrišćanski praznik Uskrs, duga je tradicija koja se neguje u našem gradu kroz rad kulturnih udruženja. Tehnike ukrašavanja su različite. Jedna od učesnica izložbe Josipa Dević, jaja ukrašava sa hladnim porculanom, a ovom tehnikom bavi se oko pet godina. Da bi se napravilo jedno ovakvo jaje potrebno je najmanje četiri dana, jer ono mora proći kroz devet faza.

Da bi se sa porculanom radilo, važno je poznavati korake kojih se kreativni autori moraju pridržavati.

Osim jaja sa hladnim porculanom koje imaju sakralnu tematiku, na izložbi su se mogla naći ukrasna jaja u tehnici slame, koja su karakteristična za HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, jer u svom radu ima slamarsku sekciju. Jedna od članica Udruženja Marija Gabrić, slamarstvom se bavi već 12 godina, a proces izrade je, kaže, dosta zahtevan.

Osim jaja u tehnici slame, posetioci su imali prilike da kupe i tzv. šlingana jaja, koja se prave od guščijih jaja, a čija izrada zahteva veliku prezicnost jer se radi sa zubarskom bušilicom.

Izložba će večeras, nakon nedelju dana postavke, biti zatvorena.

Ostale vesti iz ove kategorije