RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Pčele se spremaju za prvu ovogodišnju pašu

Bojan Nikolić | 17. april 2018. | 14:31 | Poljoprivreda

Pčele se spremaju za prvu ovogodišnju pašu

Cvetanje uljane repice, ubrzalo je radove u pčelinjacima za prvu ovogodišnju pašu. Pčelari Jakov Pekić i Norbert Narančik trenutno obavljaju poslednje pripreme pred selidbu košnica u subotička polja, gde očekuju dobre rezultate.

Zima za nama nije išla na ruku pčelama, najviše zbog niskih temperatura i padavina tokom februara i marta, koje su uzrokovale kašnjenje prve paše.  Kako bi pčele ubrzano pripremili za njihov posao, pčelari im trenutno pomažu utopljavanjem, dodavanjem adekvatne ishrane, dodavanjem većih ramova, i ovih dana planiraju da košnice iznesu u polja, gde će narednih mesec dana prikupljati med iz cveta uljane repice.

„Trenutno je intezivan rad na pčelinjaku u pripremi za selidbu pčela na uljanu repicu. Uljana repica je značajna za razvoj pčela jer kada budu na cvetu uljane repice, pčele ojačaju i pripreme se za naredne paše, a kod nas je to bagrem.“ objašnjava Jakov Pekić, pčelar

Jakov svoje dvodecenijsko iskustvo polako prenosi na mlađeg Norberta sa kojim zajedno sarađuje poslednjih godina. Dva pčelara ocenjuju da bi ova godina mogla biti bolja no prethodna ali da će dosta zavisiti od zajedničkog rada čoveka i pčele.

Prognoza je nezahvalna. Mi možemo da zamišljamo i ovako i onako ali će priroda odraditi svoje. Međutim ako pčelar pažljivo prati klimatske promene i potrebe pčela i ako im pomogne, ostvariće rezultate. Mi smo i prošle godine imali malo manji prihod ali nismo bili bez meda. Ja se nadam da će nešto biti i ove godine, e sad da li će biti dobra ili slaba godina videćemo. Vrlo dobra ili odlična sigurno neće biti jer kasnimo već.“  rekao je Jakov Pekić, pčelar

Po završetku paše na poljima sa uljanom repicom, pčelari će se okrenuti prikupljanju bagremovog meda a potom i livadskog, od lipe i cveta duvana a sezonu završavaju suncokretovim medom. Cena meda se ne menja u odnosu na prethodne godine, pa će se i ovogodišnji pčelinji proizvod kretati od 500 do 800 dinara u zavisnosti od vrste.

 

Ostale vesti iz ove kategorije