RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Bogat izbor cveća na devetoj „Garden flori“

Bojan Nikolić | 18. april 2018. | 14:24 | Poljoprivreda

Bogat izbor cveća na devetoj „Garden flori“

Prolećna  izložba i vašar cveća i prateće opreme hortikulture „Garden flora“ održava se po deveti put na šetališu kod plave fontane, u organizaciji Udruženja seljaka Subotica. Manifestacija je otvorena danas i trajaće do nedelje, a Subotičanima je ponudila brojne vrste cveća po pristupačnim cenama.

Prolećna izložba i vašar cveća jedinstvena je prilika za male proizvođače da svoje proizvode izlože u centru grada i tako prošire svoje tržište. Na ovogodišnjoj „Garden flori“  izlaže 26 proizvođača iz Sente, Kanjiže, Bačke Topole, Apatina i sa teritorije Grada, koji su na šetalište izneli brojno saksijsko, balkonsko, sobno cveće, cveće za bašte, ukrasno šiblje ali i sadnice sezonskog povrća.

„Cilj same manifestacije jeste da otvorimo novo tržište proizvođačima cveća kojima zapravo treba platforma sa koje mogu plasirati svoje proizvode. Ovde posetioci dolaze kao ciljni potrošači, interesuje ih cveće i vidi se da ga kupuju i odnose u velikom broju.“ rekao je Arpad Kiš, Udruženje seljaka Subotica

Proces proizvodnje cveća je mukotrpan, zahteva velika ulaganja i odricanja što se često i ne vrati kako proizvođači očekuju. Berta Erika iz Bačkih Vinograda, već 25 godina proizvodi cveće u šest plastenika, a u biznis je uključena cela porodica. Iako posao kao i cveće ponekad cveta, poslednjih godina primetan je pad životnog standarda. Kako ističe, svake godine moraju mnogo da ulože a tržišna cena gotovog proizvoda ne ide im naruku.

„Od ovog posla sada ne može da se živi, zaista je slabo. Razlog za to je cena cveća, koja je ista već godinama.“ izjavila je Erika Berta, proizvođač cveća iz Bačkih Vinograda

Izbor cveća na šetalištu kod plave fontane je veliki, a i broj kupaca nije zanemarljiv. Najviše se traže muškatle, petunije i ruže a Subotičani su zainteresovani i za humus, baštensku opremu, saksije i druge proizvode koji su takođe izloženi na ovogodišnjoj „Garden flori“.

 

Ostale vesti iz ove kategorije