RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Prognoza pojave štetnih organizama

Karolina Bašić | 14. maj 2018. | 15:10 | Poljoprivreda

Prognoza pojave štetnih organizama

Pad temperature i velika količina padavina u proteklih nekoliko dana, kao i najavljeno nestabilno vreme, pogoduju voćkama u subotičkom ataru. Nivo vlage u zemljištu je povećan, pa voćke mogu normalno da funkcionišu. Međutim, to donosi rizik od pojave i razvoja određenih patogena – prouzrokovača bolesti, pa je potrebna adekvatna zaštita.

Jabuke se nalaze u fazi razvoja plodova, čija veličina dostiže do 20 mm. One su u ovoj fazi osetljive na prouzrokovača čađave krastavosti plodova i pepelnice, pa stručnjaci preporučuju proizvođačima da urade preventivne zaštitne tretmane protiv navedenih patogena. S druge strane, u zasadima breskve, nektarine i šljive postoji rizik od infekcije prouzrokovača šupljikavosti lista.

Osim pomenutih voćki, ni pojedini zasadi vinove loze nisu izostavljeni kada je u pitanju osetljiva faza, jer se neke sorte nalaze u fazi cvetanja, pa određene infekcije u ovoj fazi mogu dovesti do drastičnog smanjenja prinosa.  

Toplo vreme i natprosečne temperature za ovo doba godine koje su obeležile proteklih mesec dana, nisu imale negativne uticaje na pomenute voćke. U zimskom periodu, tokom marta, na pojedinim zasadima zabeleženo je izmrzavanje kajsije, breskve i šljive, što će uticati na smanjenje količine ovih proizvoda.

Ostale vesti iz ove kategorije