RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Sok od zove – napitak za sve generacije

Karolina Bašić | 15. maj 2018. | 16:32 | Društvo

Sok od zove – napitak za sve generacije

Zahvaljujući natprosečnim temperaturama u proteklih mesec dana, cvetanje zove je uveliko u toku. Osim u njenom mirisu, mnogi od nas uživaju i u napitku od cvetova ove biljke, koji neretko i sami pripremaju. Naša ekipa proverila je na koji način se pravi, ali i zbog čega se preporučuje da se pije.

Darko Temunović, na svom salašu nadomak Subotice, ima nekoliko žbunova zove. Ova biljna vrsta karakteristična je za ovo područje, pa je i sirup od nje, može se reći, tradicionalan u ovim krajevima. Prva sećanja na domaći sok od zove, Darka vežu za detinjstvo, kada ga je pravila njegova baka. Upravo po njenom receptu, on već tri godine priprema i po nekoliko tura domaćeg sirupa u vreme sezone branja cvetova ove biljke.

Prema rečima našeg sagovornika, zovu je najbolje brati sedam dana posle kiše, da bi imala što više polena.

Prema rečima stručnjaka, naučno je dokazano da ekstrakt zove utiče na smanjenje simptoma gripa, ali i skraćuje tok bolesti. Osim toga, on se koristi i za smanjenje simptoma sinuzitisa odnosno akutnog ili hroničnog oboljenja sinusa.

Dr Berenji dodaje da se sok i čaj od zove koriste i kao prevencija kardiovaskularnih bolesti. Ipak, ona napominje da, zbog previše šećera u sirupu koji ovde služi kao konzervans, sa ovim slatkim napitkom ne treba preterivati, već je preporuka da se popiju do dve čaše dnevno. Ukoliko odlučite da sami napravite ovaj lekoviti i osvežavajući napitak, vodite računa da zovu berete isključivo na livadama, njivama ili u dvorištu, a nikako pored puta, zbog prašine i izduvnih gasova.  

Ostale vesti iz ove kategorije