RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Počela akcija analize zemljišta u subotičkom ataru

Karolina Bašić | 21. maj 2018. | 16:35 | Poljoprivreda

Počela akcija analize zemljišta u subotičkom ataru

U subotičkom ataru danas je zvanično počela akcija analize zemljišta koju vrši Poljoprivredna stručna služba. Kao i prethodnih godina, lokalna samouprava је и оve godine obezbedila  1140 besplatnih uzoraka za poljoprivredne proizvođače na teritoriji našeg grada. Akcija će trajati dok se ne ispuni pomenuta kvota.

Analiza zemljišta jedna je od bitnih agrotehničkih mera, jer omogućava poljoprivrednicima da dobiju tačne parametre o stanju zemljišta, i da prem njima unesu potrebnu količinu mineralnog đubriva. Koliko je važno ovo uzorkovanje, ističe i Menhert Harangozo koji na svojim parcelama redovno vrši analizu zemljišta.

Analiza zemljišta radi se, kako u ratarstvu, tako i u voćarstvu, a razlika je što se u voćnjacima uzorci mogu uzimati tokom cele godine i to na 30 do 60 cm dubine, dok se u ratarstvu uzimaju nakon skidanja roda, na oko 30 cm dubine. Uzorci se uzimaju u zavisnosti od površina parcele, u voćnjacima do jednog jutra, dok je u ratarstvu to 4 do 5 hektara. Ovu važnu agrotehničku meru PSS sprovodi oko 15 godina, a rezultat je, kažu, vidljiv u povećanju prinosa.   

PSS analizu zemljišta vrši tokom cele godine, međutim, ukoliko želite da je uradite u okviru ove akcije, koja traje do popunjavanja kvote od 1140 uzoraka, potrebno je da se prijaviti  lično u prostorije PSS na Otvorenom univerzitetu ili putem telefona 555-932.

Ostale vesti iz ove kategorije