RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Ružić: Uvažene primedbe nacionalnih manjina

Marijana Tolimir | 22. maj 2018. | 17:10 | Politika

Ružić: Uvažene primedbe nacionalnih manjina

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić boravio je danas u poseti Subotici. Prvo se sastao sa predstavnicima saveta nacionalnih manjina sa kojima je razgovarao o uslovima za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji, kao i o predstojećim izborima za nacionalne savete.

 

Ministar Branko Ružić istakao je da očekuje nijansiranje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, za koji očekuje da  će se tokom juna naći pred poslanicima Skupštine Srbije. Ružić je naglasio da je Koordinacija nacionalnih saveta dala veliki broj predloga koji su uvaženi, te da očekuje da se preostale nedorečenosti u vezi sa Zakonom razjasne.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzana Kujundžić Ostojić, kaže da su oni zadovoljni sa 80 odsto Zakona, budući da je senzitivan u pogledu Bunjevaca i drugih manjina sa sličnom brojnošću i problemima.

Osim primedbi koje je Koordinacija nacionalnih saveta uputila na Zakon, Hrvatsko nacionalno veće uputilo je još deset primedbi. Predsednik HNV-a, Slaven Bačić, kaže da je usvojeno vrlo malo, te da Zakon ne donosi bitne izmene u pogledu funkcionisanja saveta, ali da donosi smanjenje stečenih prava, čime će se, uveren je Bačić, baviti Ustavni sud Srbije.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave razgovarao je sa predstavnicima nacionalnih saveta i o predstojećim izborima za savete i ovom prilikom pozvao birače da se upišu u posebne biračke spiskove i učestvuju na predstojećim izborima.

Ostale vesti iz ove kategorije