RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Obeležen Svetski dan bez duvana

Karolina Bašić | 30. maj 2018. | 16:18 | Zdravstvo

Obeležen Svetski dan bez duvana

Promotivnom akcijom u centru grada, danas je obeležen Svetski dan bez duvana. Svetska zdravstvena organizacija, sa brojnim partnerima u svetu, ovaj dan obeležava sa ciljem da se smanji upotreba duvana, ističući zdravstvene i druge rizike kada se duvan koristi. Osim provere faktora rizika, građani su imali priliku da dobiju savete za odvikavanje od pušenja.

Naš sugrađanin Nenad Grgur bio je pušač u mladim danima. Pušenje je ostavio kada je otišao u vojsku, a kako kaže, za to je bila potrebna samo čvrsta odluka. Proces odvikavanja nije bio težak, a svim pušačima preporučuje da ostave cigarete.

Za sve one koji pokušavaju da ostave pušenje, ali ne uspevaju sami, lekari poručuju da postoji Savetovalište za odvikavanje od pušenja i na taj način mogu dobiti stručnu pomoć. Stručnjaci kažu da ostavljanje pušenja ne treba odlagati i da je važno biti uporan.

Naši sugrađani danas su imali priliku da prekontrolišu krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, provere vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu. Ovakve akcije podržavaju i rado se odazivaju.

Akciju su organizovali Zavod za javno zdravlje sa Domom zdravlja, Apotekom Subotica, Crvenim krstom i Društvom za borbu protiv raka Grada Subotice.

Ostale vesti iz ove kategorije