RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Održana debata na temu spoljne i bezbednosne politike Srbije

Karolina Bašić | 30. maj 2018. | 16:22 | Društvo

Održana debata na temu spoljne i bezbednosne politike Srbije

Svoju spoljnu i bezbednosnu politiku Srbija mora da usaglasi sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, tokom pregovora o pristupanju Evropskoj uniji u Poglavlju 31. Međutim, prema rečima stručnjaka, procenat neusklađenosti sve više raste, umesto da se smanjuje, a u reformi sektora bezbednosti napretka nema.

Da Srbija nije šampion u usklađivanju svoje spoljne politike sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, kaže doc. dr Filip Ejdus sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu. On smatra da je ove godine procenat usklađenosti najmanji od kada se prati. Kako kaže, Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa EU, ne samo po pitanju Ukrajine, već i po pitanju čitavog niza drugih problema i žarišnih tačaka u svetu od Čada do Sirije. Tako procenat neusklađenosti sve više raste, umesto da se smanjuje. A što se tiče reforme sektora bezbednosti, Ejdus kaže da napretka nema.

Debate se održavaju u okviru projekta „Evropa za mene“ koji podržava Delegacija Evropske unije, sa ciljem da se u javnosti pokrenu razgovori na teme značajne za Srbiju u procesu evropske integracije i građanima pruže proverene i korisne informacije.

Debata u Subotici održana je danas u Savremenoj galeriji i ujedno je pretposlednja u nizu događaja koje Evropski pokret u Srbiji i Fakultet političkih nauka organizuju u 17 gradova naše zemlje.

 

Ostale vesti iz ove kategorije