RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Žetva ječma počela, sledeće nedelje repica i pšenica

Karolina Bašić | 5. jun 2018. | 15:54 | Poljoprivreda

Žetva ječma počela, sledeće nedelje repica i pšenica

Zbog visokih temperatura, žetva je ove godine počela ranije. Prosečni prinosi ječma su od 5,5 do 7,5 tona po hekatru, što je, prema rečima stručnjaka, zadovoljavajuće. što se pšenice tiče,  očekuje se da prinosi budu iznad višegodišnjeg proseka, odnosno između 5 i 9 tona. Zbog ranijeg početka, očekuje se da žetva bude završena do 1. jula, rečeno je na Danima polja strnih žita, uljane repice i herbicidnih ogleda koji su, u organizaciji PSS, održani danas na oglednom polju kod farme Mikićevo.

Gabor Domonkoš, poljoprivredni proizvođač iz Čantavira gotovo ceo život se bavi poljoprivedom. Obrađuje oko 40 hektara, a ove godine posejao je ječam, žito, suncokret, uljanu repicu, kukuruz i lucerku. Kako kaže, na njegovim parcelama usevi dobro izgledaju, ali će tek kad počne žetva, biti izvesno koliki će biti prinos.

Iako su ovu godinu obeležile padavine lokalnog karaktera, Damir Varga direktor PSS kaže da generalno možemo biti zadovoljni. Ipak, zbog visokih temperatura, žetva je ove godine počela ranije.

Da je i na teritoriji Vojvodine slična situacija sa prinosom ječma, kaže Đerđ Mesaroš savetnik za biljnu proizvodnju u Sekretarijatu za poljoprivredu u Novom Sadu.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo se na Danima polja predstavio sa oko 30 sorti svih vrsta srtnih žita, što je vidljivo na oglednom polju PSS.

Prema rečima stručnjaka, u subotičkom ataru žetva uljane repice i pšenice krenuće tokom sledeće nedelje i očekuje se da ona bude okončana nešto ranije nego prethodnih godina, odnosno do 1. jula.  

Ostale vesti iz ove kategorije