RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Zaštitne protivgradne mreže

Karolina Bašić | 6. jun 2018. | 15:05 | Poljoprivreda

Zaštitne protivgradne mreže

Protivgradne mreže najbolja su zaštita voćnjaka od grada, a uloga im je i da pri visokim temperaturama omoguće zaštitu od ožegotina. Iako je u pitanju skupa investicija i ove godine je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio deo bespovratnih sredstava za one koji prođu na konkursu.

Menhert Harangozo, poljoprivredni proizvođač iz Ljutova, prošle godine je postavio zaštitne protivgradne mreže u svom voćnjaku. Iako je, kako kaže, reč o velikom ulaganju, njegov zahtev je prošao na konkursu, pa je ostvario određeni podsticaj od Pokrajine. Harangozo dodaje da se isplati uložiti, jer mreža štiti, ne samo od grada, već i sunca i mogućih ožegotina.

I ove godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava kao pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda. Iznos bespovratnih sredstava se kretao od 60 do 70 odsto za vrednost investicije bez PDV-a. I ove godine, veliki  broj poljoprivrednih proizvođača je aplicirao na konkurs.

Konkurs za podizanje protivgradnih mreža bio je otvoren od 16. marta do 15. maja, a rezultati konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu odnosno www.psp.vojvodina.gov.rs.

Ostale vesti iz ove kategorije