RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Inicijative Odbora sektora poljoprivrede RPK

Redakcija TV Subotica | 7. jun 2018. | 16:15 | Poljoprivreda

Inicijative Odbora sektora poljoprivrede RPK

Na drugoj sednici Odbora sektora poljoprivrede Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga, doneta je odluka o pokretanju inicijativa koje se odnose na poljoprivredne radove i proizvodnju. Razmatrano je i stanje u agraru nakon obavljene prolećne setve i priprema za žetvu.

Odbor će predložiti Parlamentu privrednika Regionalne privredne komore i Sektoru poljoprivrede Privredne komore Srbije da se pokrene inicijativa za izmenu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u delu uvođenja podsticaja za kupovinu nafte za biljnu proizvodnju. Predlog je da se formira prodajna cena nafte koja bi bila manja za iznos akcize, čime bi se znatno pomoglo poljoprivredi i omogućilo da poljoprivreda sa potrebnih 90 litara nafte po hektaru, za godinu dana realizuje sve aktivnosti predviđene tehnološkom kartom.

Jedna od inicijativa odnosi se i na izmene Zakona o bezbednosti hrane, u vezi sa klauzulom oko čuvanja zamrznutog mesa iz domaće proizvodnje. Predlog je da se svinjsko meso i polutke zamrzavaju na najduže šest meseci, kao što je praksa u zemljama EU, čime bi se postigao trostruki efekat.

Tema sednice bila je i inicijativa za podnošenjem zahteva za dostavljanje izveštaja u oblasti suzbijanja nedozvoljene trgovine brašnom i proizvodima od njega.

Članovi Odbora su zadovoljni stanjem u ataru Severnobačkog okruga. Kako je istaknuto, prolećna setva je završena u optimalnom roku, stanje useva je solidno, što obećava zadovoljavajuću žetvu.

Ostale vesti iz ove kategorije