RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Svečana akademija povodom Dana Ivana Antunovića

Karolina Bašić | 12. jun 2018. | 16:05 | Društvo

Svečana akademija povodom Dana Ivana Antunovića

Povodom Dana Ivana Antunovića, jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, sutra će se održati svečana akademija u Velikoj većnici Gradske kuće. Tom prilikom, biće dodeljenje pohvalnice i nagrade najuspešnijim učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku za ostvarene zapažene rezultate tokom školske 2017/18. godine.

Uz slogan „Ti si ponos naše zajednice“, a na dan Biskupa Ivana Antunovića, narodnog preporoditelja koji se vezuje za prosvetu i obrazovanje, biće dodeljene pohvalnice i nagrade za ukupno 133 učenika, kao i za tri nastavnika – mentora, koji su ostvarili zapažene rezultate u protekloj školskoj godini u nastavi na hrvatskom jeziku. Posebno priznanje dodeljuje se đaku generacije, učeniku 8. razreda, koji će poneti titulu „Crvena kravata“.

Nastavu na hrvatskom jeziku prema A, B i C modelu pohađa 1000 dece, dok se celovita nastava odvija u pet osnovnih i dve srednje škole u Subotici, a od ove školske godine i u Monoštoru. Iz HNV-a ističu da se mreža srednjoškolskih profila proširila i na Srednju medicinsku školu u Subotici kao i u osnovnoj školi u Beregu. Pre svečane akademije, u Novom Sadu će biti potpisan lektorat između ministarstava  prosvete Srbije i Hrvatske.

Pre svečane akademije, koja je zakazana za 18 časova, ministarka prosvete Hrvatske Blaženka Divjak, održaće sastanak sa predstavnicima HNV-a i sa direktorima škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

Ostale vesti iz ove kategorije