RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Potpisivanjem kartice donora organa možete nekome spasiti život

Karolina Bašić | 12. jun 2018. | 15:18 | Zdravstvo

Potpisivanjem kartice donora organa možete nekome spasiti život

Potpisivanje donorske kartice organa ili koštane srži, predstavlja jedan od najhumanijih činova svakog pojedinca, jer je na taj način moguće spasiti nečiji život. Među našim sugrađanima svest o važnosti ovih kartica se podiže, jer u odnosu na celu prošlu godinu kada ih je bilo samo 10, ove godine je za samo pet meseci  potpisano 29 donorskih kartica.

Našoj sugrađanki Melindi Tot Demek prošle godine presađena je koštana srž, jer je obolela od leukemije. Odgovarajući donor bio je njen rođeni brat, iako je, kako kaže, šansa da bude adekvatan bila samo 25 posto. Ona dodaje da je operacija prošla vrlo dobro, a da za donora opasnost ne postoji i da nema posebnog oporavka nakon zahvata.

Melinda kaže da je njena misija da u Subotici bude bar 100 donora koštane srži, jer ih ima svega 44. Poređenja radi, Nemačka ima 7 miliona donora, a naša zemlja samo 7000. Osim donora koštane srži kojih je od ove godine u našem gradu još petoro, nakon perioda stagnacije, u proteklih mesec dana potpisano je isto toliko donorskih kartica organa, a tokom akcije povodom Međunarodnog dana sestrinstva, potpisano je još devet kartica.

Donorske kartice se mogu potpisati u svakoj ambulanti kod izabranog lekara, bez prethodnog zakazivanja, dok se za donaciju koštane srži treba javiti u Službu za transfuziologiju.

Ostale vesti iz ove kategorije