RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Lubenice, slatke...

Marijana Tolimir | 9. jul 2018. | 11:11 | Poljoprivreda

Lubenice, slatke...

Sezona lubenica i dinja uveliko je u toku, a odnedavno se na tezgama pojavio i prvi domaći bostan. Iz JKP „Subotičke pijace“, koje izdaje dozvole za prodaju sezonskog voća i povrća na 40 lokacija u gradu, poručuju da je ova delatnost strogo regulisana, i da se u slučaju divljih prodavaca, građani obrate komunalnoj inspekciji.

Na kraju Ulice Arsenija Čarnojevića porodica Denisa Arifovića bostan prodaje već deset godina. Kaže, uvek licitiraju za ovu poziciju, jer se pokazala kao najbolja.

Denis kaže da su lubenice ove godine slađe nego ranijih, a otkriva i kako da prepoznamo onu pravu: po što široj šari, i po karakterističnom zvuku.

Prodaja bostana i sezonskog voća i povrća strogo je regulisana – tako je i ove godine JKP „Subotičke pijace“ dobilo nove zakupce u gradu i prigradskim naseljima i to od 1. juna do 31. avgusta. Pravo da licitiraju za neku od lokacija, imaju isključivo registrovana poljoprivredna gazdinstva, dok samo voće i povrće ne sme da se prodaje sa zemlje ili paleta, pojašnjavaju u „Subotičkim pijacama“.

Iz nadležnog javnog preduzeća poručuju da poslednjih pet godina nije bilo korekcije cena, i ona se kreće od 30.000 dinara za tri meseca, dok za atraktivnije lokacije zakupci izlicitiraju i mnogo više. Za kontrolu prodavaca, nadležna je komunalna ispekcija, kojoj građani mogu da se obrate u slučaju da primete prodaju na „divlje“.

Ostale vesti iz ove kategorije