RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Visoke temperature teško podnose i životinje

Darko Temunović | 30. jul 2018. | 14:17 | Poljoprivreda

Visoke temperature teško podnose i životinje

Visoke temperature kao i nagle promene vremena loše utiču na domaće životinje.  Zbog toga se mora obezbediti adekvatna ishrana i određeni uslovi smeštaja, kažu stručnjaci.

Velike oscilacije u vremenu domaće životinje loše podnose. Ipak mnogo bolje reaguju kada su promene sa visokih na niske temperature, iako je to relativno, rekla je Branislava Pantelić savetodavac Poljoprivredne stručne službe.

Loš uticaj vrućine na domaće životinje ogleda se i kroz smanjenu produktivnost, reprodukciju i ishranu. Životinje treba hraniti voluminoznom i vlažnom hranom i nikako konzervisanom, kao što je silaža jer tada životinja koristi velike količine energije za varenje, a ne za ostale potrebe organizma pa dolazi do pregrevanja.

Životinje različito podnose visoke temperature. Najmanje su osetljivi konji jer se obilno znoje, dok goveda  imaju mogućnost znojenja samo u prednjem delu tela, pa može doći do smanjene produktivnosti.

Da bi pomogli životinjama da se izbore sa visokim temperaturama treba obezbediti adekvatan smeštaj, objekti treba da su čisti sa suvom prostirkom, dobrom ventilacijom i prostorom za ispust,  a preporučuje se i sadnja vetrozaštitnog pojasa drveća kako bi se životinje zaštitile od jakih sunčevih zraka.

Ostale vesti iz ove kategorije